ANALITIČARI O GOVORU MILATOVIĆA NA INAUGURACIJI: Građani su slušali nešto što se tiče života

Foto: Jutjub printskrin/ RTCG - Zvanični kanal

Dan nakon inauguracije predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića, bilježe se prve analize, pa analitičari kažu da se moglo čuti sve ono što su građani upravo željeli da čuju.

Nadaju se da slika koja je otšla u svijet, da su regionalni lideri na jednom mjestu, neće biti neuobičajena ubuduće.

Evropske integracije, uređena zemlja, bolji život, dobrosusedski odnosi, pomirenje, glavne su poruke koje je, nakon što je položio zakletvu, istakao novi šef države Jakov Milatović, prenosi „RTCG“.

„Nije bilo ostrašćenosti, nije bilo targetiranja, nije bilo prepadanja, govora o ugroženosti, o neprijateljima, građani su, verujem, možda ne po prvi put, ali dominantno, slušali nešto što se tiče života, što se tiče pre svega života građana i države kao nosioca svega toga“, kazao je pisac i kolumnista Đuro Radosavović.

„Mislim da nije spomenuo nijednu temu koja može da bude previše sporna i da previše polarizuje društvo. Naravno, političari jako lepo govore, pitanje je šta će od toga da bude ostvareno i to je ono u stvari što treba da se vidi“, kazala je docentkinja na Univerzitetu Donja Gorica Nikoleta Đukanović.

A i te kako gledaju zapadni partneri koji očekuju da Crna Gora ostane usmerena na zadatke koji proističu iz procesa evropskih integracija.

„Mislim da se to više potencira nego inače upravo zbog bojazni budući da će se opet buduća vlada verovatno negde definisati sa onim konstituentima, odnosno strukturama koje nisu toliko usmerene na evropske i evroatlantske integracije“, istakla je Đukanovićeva.

I dok nas testiraju u Briselu, u Podgorici su, nakon inauguracije Milatovića, usledile odmerene poruke.

„Svi koji su diplomate i prisutni, odnosno važna lica, govorili su tako da ne žele nešto da upropaste, odnosno nadaju se najboljim odnosima, to je poenta svih govora“, kazao je Radosavović.

A ono po čemu će, između ostalog, inauguracija ostati upamćena je što su na jednom mestu bili predsednici Srbije, Albanije, Hrvatske, Kosova, te članovi predsedništva Bosne i Hercegovine.

„Ali se nadam da ono što se desilo u subotu u stvari da će se negde dešavati i narednih godina sa aspekta prosto jačanja regionalne saradnje“, kazala je Đukanovićeva.

pogled.me

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest