АСП: Влада да саопшти ко су власници „Нортстара“ и ко је хтио да гради на Луштици

Фото: Поглед

АСП је позвао Владу, чак и мањинску у техничком мандату, а изабрану на неуставан начин, да објелодани све информације о овом пројекту и упозна Специјалног државног тужиоца са читавим уговорним аранжманом

Техничка Влада дужна је да грађанима саопшти ко су крајњи власници компаније Нортхстар, која стоји иза пројекта изградње туристичког комплекса на херцегновском дијелу полуострва Луштица, саопштено је из Акције за социјалну правду (АСП), преноси МИНА-БИЗНИС.

У тој невладиној организацији сматрају да Влада треба да саопшти и под којим условима је инвеститор предложио раскид уговора о закупу за изградњу тог туристичког комплекса, којег није био у стању стварно да почне ни пуних 13 година од потписивања уговора.

-Умјесто што грађани свједоче „крокодилским сузама“ појединих Владиних функционера за тобожњим реномираним инвеститорима, пореским обвезницима је потребније јасно саопштити услове предложеног раскида уговора о дугорочном закупу, превасходно то да ли страни инвеститор тражи одштету и колику, али и ко су његови крајњи власници, годинама сакривени иза офф схоре зона или касније инвестиционих фондова-наводи се у саопштењу те НВО.

Неопходно је, како сматрају, објавити да ли страни закупац/инвеститор можда тражи и накнаду изгубљене добити, иако му неиспуњење обавеза са његове стране на то никако не би требало да даје право, али и да ли ће Влада обавијестити Специјално државно тужилаштво о овом послу, који је екстремно лоше уговорен за државу и укупан јавни интерес, јер је бројним одредбама и поступцима фаворизован инвеститор.

Потпис на уговор о дугорочном закупу преко пола милиона квадрата на херцегновском дијелу полуострва Луштица на јесен, сада већ далеке 2009. године, ставио је тадашњи потпредсједник Владе Игор Лукшић. Земљиште је дато у закуп на чак 90 година, а ради изградње ексклузивног туристичког комплекса и инвестирања од најмање 210 милиона ЕУР.

-Уговор је накнадно анексима два пута мијењан уз одобрење Скупштине, а у вријеме када је Демократска партија социјалиста са својим савезницима имала већину, а смањен је и обим минималне инвестиције на 80 милиона-рекли су из АСП-а.

Уговором је дефинисана изградња у двије фазе, локација је одређена као приватна област, а предвиђено је да се морају испунити одређени предуслови, при чему је тадашња Влада гарантовала инвеститору чак и нека права за која у том часу није постојао правни основ у тадашњим законима.

Влада је обавезала и Општину Херцег Нови да сагради приступни пут до границе локације, чиме је развој једне локалне самоуправе претпостављен интересима приватног инвеститора. У вези са тим, треба назначити да је у тендерској понуди изабрани инвеститор исказао спремност да учествује у финансирању што хитније градње пута до локације, али се таква одредба није касније нашла у закљученом уговору.

У међувремену је најмање једном, 2014. године, мијењан плански документ за подручје, али суштински није било специфичних измјена у њему, па се стиче утисак да се том потезу прибјегло како би се страном инвеститору дало времена за почетак инвестиције, јер је очито имао проблем са обезбјеђењем финансија за изградњу туристичког комплекса или је просто добијен уговор о закупу за туристички ресорт, који се касније желио препродати и тако зарадити.

-За указати је и да је у тендерској понуди изабрани инвеститор доставио изјаву да је у могућности да прикупи више од 400 милиона УСД оснивачког капитала и преко 300 милиона УСД кредитних средстава, а за инвестиционе активности повезаних компанија у Југоисточној Европи. Дакле, достављена је изјава, не потврда банке о обезбијеђеним финансијским средствима и/или банкарска гаранција- наводи се у саопштењу.

Надаље, потцијењен износ фиксне концесионе накнаде у првих 30 година од тричавих 77 центи по квадрату земљишта, које се налази буквално на пјени од мора, касније ослобађање плаћања ПДВ-а на закупнину, право страном инвеститору да заложи права из уговора како би обезбиједио финансије за изградњу туристичког пројекта, омогућавање продаје вила заједно са земљиштем (иако је уговор о закупу), при чему би Влади припало смијешних 55 ЕУР по квадрату продатог земљишта, изостанак антикоруптивне клаузуле у уговору само су неке од фаворизујућих и/или штетних одредби.

-Сами раскидни услови нијесу довољно прецизно дефинисани, посебно када Влада крши материјалне повреде уговора, уговор је пословне природе, Влада се изричито одриче свих права државног имунитета према било ком уговорном потраживању, а куриозитет је да је као догађај више силе била дефинисана и глобална економска криза, усљед које је дошло до системског нестајања или блокаде пословања глобалног банкарског тржишта- рекли су из АСП-а.

Фирму Нортхстар основао је 2007. године у Подгорици фински држављанин Кари Хаатаја, до јуна 2013. године је оснивачки капитал увећан на непуних милион еура, а исте године је у Холандији са десет хиљада ЕУР основао Монтросе Девелопмент Б.В, која је регистрована као оснивач Нортхстар. Почетком наредне године се као оснивач јавља Монтросе Партнерс Интернатионал лтд, регистрована на офф схоре зони Британских Дјевичанских Острва, чиме се власници сакривају.

Почетком 2016. године у холандској фирми Хаатају замјењује Мохаммед Ал Сагер, који постаје извршни директор у Нортхстар, а касније њега замјењује Имад Махмуд. Доступне информације показују да је Ал Сагер на челу једног фонда за инвестирање из Кувајта.

Иначе, једна од чланица конзорцијума, који је учествовао као једини понуђач на тендеру за Луштицу, била је Еqуест Цапитал Лимитед, регистрована на Каналским острвима, као зони великих пореских олакшица и непознатог власништва. Престала је да постоји 2013. године.

До средине 2020. године Нортхстар је тврдио да је уложио око 21,5 милиона у Луштицу, али структура инвестиција није позната, нарочито да ли је у то рачунат закуп, зараде, што по својој природи нијесу стварне инвестиције. Како је до тада оснивачки капитал био непуних милион ЕУР, јасно је да се из њега није планирало финансирање инвестиције, док новчани токови за реализацију туристичког пројекта нијесу познати.

АСП је позвао Владу, чак и мањинску у техничком мандату, а изабрану на неуставан начин, да објелодани све информације о овом пројекту и упозна Специјалног државног тужиоца са читавим уговорним аранжманом.

Извор: Дан

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest