Barah Bahar novi šef stručnog štaba Crvene zvezde

Foto: FK Crvena zvezda

Dileme praktično nije bilo od kraja marta, kada je Zvezdina delegacija uhvaćena na večeri u Izraelu na pregovorima sa trenerom Makabija iz Haife. Šestostruki uzastopni šampion Srbije je sada samo potvrdio: Barak Bahar će predvoditi Crvenu zvijezdu do 2026. godine.

Iako je Miloš Milojević ispunio domaće zadatke, rukovodstvo crveno-bijelih je još tokom priprema u Antaliji počelo stidljivo da traži novog trenera. Pominjali su se Di Frančesko, Paolo Souza, Vičenco Montela. Međutim, izbor je pao na Baraka Bahara koji u Crvenu zvezdu stiže kao najbolji trener Izraela, istovremeno i dželat kluba sa Marakane, koji je eliminisao u ljetnjim kvalifikacijama za Ligu šampiona.

Ima iza sebe Barak Bahar čak deset trofeja u Izraelu, ali će mu Crvena zvijezda biti ubjedljivo najveći izazov u dosadašnjoj karijeri. Od njega se očekuje nastavak dominacije u domaćim okvirima, kao i da tokom ljeta, u dogovoru sa klupskim rukovodstvom, napravi tim dostojan Lige šampiona. Biće mu jako teško, s obzirom da su Vladan Milojević, Dejan Stanković i Miloš Milojević visoko postavili ljestvicu.

Ali prvi utisak je da je Crvena zvijezda napravila dobar potez i dovela trenera u usponu. Mladi stručnjak, koji je tek ušao u drugu deceniju svog trenerskog bitisanja, pomjerio je granice tamošnjeg fudbala. Sa dva uzastopna kluba uspio je da osvoji tri vezena titule, pošto je prije toga tri puta bio prvak i sa Hapoel Ber Ševom. Klubom, koji ove sezone nije mogao da izdrži trku sa novi-starim prvakom Izareala, Makabijem iz Haife.

Nisu trofeji osnovna odlika Barakovog trenerskog kvaliteta, već izuzetno ofanzivan stil igre koji sve vrijeme demonstira i sa kojim je sebe učinio prepoznatljivim i van granica svoje zemlje.

Ne postoji garancija da će Barah Bahar uspjeti u sredini kakva je Crvena zvezda, ali gotovo da ni postoji osoba koja je bila u situaciji da sarađuje sa Barako Baharom, a koja nije rekla da se radi o „top treneru“. Samo oni koji su radili ili igrali u Izraelu znaju koliko je teško u takvoj konkurenciji biti u vrhu sa klubom kao što je Hapoel Ironi Kirjat šmona. A on je tamo za nepune tri godine jednom bio drugi, jednom treći na tabeli, uz osvojeni Stejt kup 2014. godine.

Fudbalsku revoluciju nastavio je u Ber Ševi, gde je takođe tri puta uzastopno bio šampion, uz dva trofeja Superkupa, a onda uslijedio novi iskorak i nova potvrda vanserijskog kvaliteta. U Hafi je takođe uzeo tri titule, uz jeda Toto kup. Sve to vrijeme se dokazivao i na evrosceni. Sa Ber Ševom je dva puta igrao grupnu fazu Lige Evrope, a u sezoni 2016/2017. dva puta pobjeđivao milanski Inter. U Haifi se nadogradio, pa je posle grupne faze Lige konferencije obezbijedio plasman u Ligu šampiona i tamo savladao Juventus. Prethodno je u kvalifikacijama Olimpijakos i Crvenu zvezdu primorao na kapitulaciju, demonstriravši ozbiljan tranzicioni fudbal.

U Izraelu se smatra da su njegove karakterne osobine prije svega ključ uspjeha. Vjeruje u igrače i tim oko sebe. Svi su mu važni, raste zajedno sa ekipom i zna kako da upravlja svlačionicom. Bezrezervno vjeruje svojim saradnicima i u svakom trenutku se zalaže za njih, stoga i nije čudo što je jedan od glavnih uslova prelaska u Crvenu zvijezdu bilo i to da put Marakane nije želio da krene bez prvog pomoćnika Gaja Carfatija i trenera golmana Gaja Vajsingera.

Moguće je da je Izraelac potpisao ugovor sa Crvenom zvijezdom putem elektornske pošte, ali prema pojedinim informacijama on bi trebalo da doputuje u Beograd naredne sedmice. Moguće je da će odgledati finale Kupa protiv Čukaričkog.

pogled.me

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest