Црногорски дилер кључни свједок за бомбашки напад у Белфасту; пала оптужница

„Ситуација у којој је свједок раније осуђиван, а ова осуда није обелодањена је незадовољавајућа“, рекао је судија

Осуђени црногорски дилер дроге Армин Касаповић био је главни свједок оптужбе за бомбашки напад Ирске републиканске армије (ИРА) у Белфасту, али је пресуда пала јер није објелодањено да је свједок осуђен за трговину наркотицима. Усљед те чињенице, суђење за овај бомбашки напад биће одржано поново.

Како преноси портал ирског националног јавног емитетра, 43-годишњи Роберт О’Лири из Кленси Роуда, Финглас у Даблину, иначе продавац аутомобила из Даблина, иде опет пред суд због оптужби за чланство у ИРА.

Наводи се да се О’Лири изјаснио како није крив, али је осуђен пред Специјалним кривичним судом у октобру 2020.године и осуђен је на три године затвора.

На суђењу се сазнало да је он испоручио аутомобил Шкода Октавиа који је користила Нова ИРА када су поставили бомбу испод службеног џипа полицијске агенције у голф клубу Шандон Парк у Белфасту у јуну 2019.године.

Међутим, касније се испоставило да тиму одбране О’Лирија није речено да је главни свједок оптужбе на суђењу, представљен као Ник Касапи, дилер дроге.

Касапи се, рекла је одбрана, изјаснио кривим по двије тачке оптужнице за посједовање дроге за продају или снабдијевање пред Кривичним судом округа Даблин у мају 2016.године и осуђен је на двије и по године затвора, преноси РТЦГ.

Како преноси портал ирског јавног емитера, Касапи, а уствари Армин Касаповић, такође је наведен у судским списима као власник компаније под називом Миленијум моторс и био је тражен у Црној Гори због кривичних дјела везаних за дрогу која укључују продају или набавку канабиса у вриједности од два милиона еура.

Тврдило се да је ова информација ускраћена од одбране упркос поновљеним захтјевима за објелодањивање.

„Да су ове чињенице биле познате прије суђења, оне би утицале на кредибилитет сведока“, наводи се у поднеску одбране.

Челник јавног тужилаштва није се успротивио пријави и Апелациони суд је одлучивао да ли ће се О’Лирију, који је у затвору посљедњих 15 мјесеци, суочити са поновљеним суђењем. Пуштен је уз кауцију.

Предсједник суда, судија Бирмингем, рекао је да су околности које су довеле до тога да је тужилаштво одлучило да се не противи захтјеву за поништавање осуђујуће пресуде „неуобичајене“ и да случај сада треба да буде истражен.

„Ситуација у којој је свједок раније осуђиван, а ова осуда није обелодањена је незадовољавајућа“, рекао је судија.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest