„Bila je to najsramnija izdaja Crne Gore“

Foto: Mi znamo ko smo

Ovim riječima je mitropolit Amfilohije označio 9. oktobar 2008. godine, kada je Vlada Crne Gore jednoglasno donijela odluku o priznanju tzv. Republike Kosovo. Bila je to — bez ikakve sumnje — odluka u najdubljoj nesaglasnosti sa većinskim raspoloženjem naroda Crne Gore i nenarodna samovolja kojom je označen potpuni raskid savremene crnogorske države sa nacionalnim stanovištima i vrijednostima njene istorije

Piše: „Mi znamo ko smo“

„Bila je to najsramnija izdaja Crne Gore.“

Ovim riječima je mitropolit Amfilohije označio 9. oktobar 2008. godine, kada je Vlada Crne Gore jednoglasno donijela odluku o priznanju tzv. Republike Kosovo. Bila je to — bez ikakve sumnje — odluka u najdubljoj nesaglasnosti sa većinskim raspoloženjem naroda Crne Gore i nenarodna samovolja kojom je označen potpuni raskid savremene crnogorske države sa nacionalnim stanovištima i vrijednostima njene istorije.

Četrnaest godina kasnije, u izmijenjenim političkim okolnostima, priznanje tzv. Kosova traje kao jedan od stubova crnogorske spoljne politike, postavljen i utvrđen u funkciju neprekidnog vrijeđanja identiteta trećine crnogorskog stanovništva. Nakon niza suštinski antisrpskih akata crnogorskih vlasti — ugrađenih u jezičku i kulturnu politiku, kodifikovanih u Ustavu i zakonima i primijenjenih na svakom polju političke aktivnosti — priznanjem tzv. Kosova, crnogorska državotvornost ušla je u konačnu fazu zaokruživanja svog identitetskog i nacionalnog pretemeljenja.

Tako se srpski narod našao u državi koja je svojim građanima i cijelom čovječanstvu, urbi et orbi,ispostavila odluku da je njen Srbin — sa svojim identitetom, kulturom, tradicijom, vjerom i nacionalnim osjećanjem — građanin drugog reda, a ime države u kojoj živi jedna apokrifna sintagma koja odzvanja prazninom i ne označava ništa.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest