Бојанић: Термоелектрана Пљевља неће бити угашена, наћи ћемо неки компромис и договор

Одбор директора Електропривреде биће смијењен, саопштио је за ТВЦГ министар за капиталне инвестиције Младен Бојанић

Младен Бојанић

Термоелектрана (ТЕ) Пљевља неће бити угашена, а због конфликта интереса и пропуста у пословању, Одбор директора Електропривреде биће смијењен, саопштио је за ТВЦГ министар за капиталне инвестиције Младен Бојанић.

Бојанић је раније навео да власти воде преговоре за добијање новог рока за гашење термоелектране (ТЕ) Пљевља, која је већ потрошила 20.000 радних сати који су јој одобрени до 2023. године према регулативи Енергетске заједнице.

“Да релаксирам грађане, да кажем ће се угасити – неће, то је већ нека мала шанса, јер ћемо ми нешто урадити по том питању, ићи ћемо у преговоре. Ја сам то више рекао да знају људи о чему се ради, мале су шансе да тога дође, јер ћемо наћи неки компромис и договор”, казао је Бојанић.

Влада Црне Горе је заказала сједницу Скупштине акционара ЕПЦГ за 25. фебруар, а Одбор директора Електропривреде Црне Горе АД Никшић је саопштио је таква одлука у супротности са одредбама члана 135 и 152 Закона о привредним друштвима.

Бојанић каже да га је средином децембра дочекало рјешење АСК-а у којем је, како наводи, прецизно написано да је предсједник Одбора директора Ђоко Кривокапић три године у конфликту интереса.

“Да је он пуне три године свјесно у конфликту интереса и да је у том трогодишњем периоду истовремено предсједник Одбора директора ЕПЦГ и предсједник Одбора директора Прве банке. Да не би сада ишли само на смјену Кривокапића, по рјешењу АСК-а, па онда за остале чланове Одбора директора, одлучили смо се да идемо на комплетну смјену свих чланова Одбора директора и наравно наишли смо на њихово одбијање поступања по захтјеву 99% одсто власника”, казао је Бојанић.

Кинеска Ексим банка неће активирати државну гаранцију Владе Црне Горе на скоро 60 милиона еура, већ само онај дио који је доспио на наплату, а то је готово пет милиона, казао је Бојанић говорећи о враћању кредита за бродове Црногорске пловидбе и Барске пловидбе.

“Добили смо једну повољну вијест из тих разговора, они неће ићи на наплату комплетног износа гаранција, на свих 60-ак милиона, тако да ће повући само онај дио који је доспио”, појаснио је Бојанић и додао да је се годинама уназад давала незаконита државна помоћ, те да се Агенција за заштиту конкуренције, како је навео, није много трудила да ради свој посао.

“Власт се промијенила и понашање Агенције се драстично промијенило”, навео је Бојанић, преноси РТЦГ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *