Борба за Правду и Истину

Вријеме читања 2 минута

…одређеним државним институцијама, свештеничка служба изгледа, представља већу пошаст од Ковид 19

Драги моји парохијани, пријатељи и непријатељи, браћо и сестре,
„Љубимо једни друге“ али не постављајући једни другима услове за ту Љубав, љубимо онако као што и Христос нас љуби, љубимо и кад нас срде и кад нам се ругају, и кад нас киње и прогоне. Није Љубав љубити само кад нам је комотно и фино, кад имамо користи, него кад боли и пече, кад смо оштећени…Не постављајмо један мали космос, какав је човјек, у тор нашег виђења човјека. Ако га волимо по нашем доживљају а не Христовом (са манама и врлинама), Христови се назвати не можемо. Али, волимо Правду и боримо се за њу, задржавајући оно Христово достојанство.

Борба за Правду и Истину, ко их/је иоле љуби често кошта. Кошта нас зноја, великог прегалаштва, некад просторне слободе, … Човјек је бољи онда када се бори за Правду упркос свим горе поменутим коштањима. Оно, нама наизглед вриједно, што потрошимо у тој борби, биће замијењено непроцјењивим и непролазним. У сваком стилу те борбе задржимо хришћанско достојанство, ако и гријешимо не губимо хришћанско достојанство, кад одлазимо одлазимо са хришћанским достојанством.

Нама као хришћанима данас, а данас је било и јуче, и много прије а биће и сјутра можда и убудуће до Христа, мање-више, ПОКУШАВАНО је одузимање право на божанску слободу-слободу исповиједања вјере и молитве. Рећи ћу о Данас-упркос уставом загарантованим правом на вјеру и њено исповиједање. Као што већ и знате драги моји, проблем је Црква. Не ради се овдје о било ком „попу“. Овдје, када се у складу са пандемијом боримо против болести на начин који прописује наша служба или позив како год, молећи се за духовно и тјелесно здравље СВИХ, одређеним државним институцијама, свештеничка служба изгледа, представља већу пошаст од Ковид 19. Наши суграђани то не доживљавају на исти начин као те институције. Јер, ко би побогу, помислио да молитва може неком да шкоди.

Парохијани града Берана а и Хришћани широм земље па и региона овакву молитву која је у складу с пандемијом, сматра неопходном! Ипак наше свештенство је од стране МУПа у два наврата добило ни мање ни више него позиве на саслушања због СЛУЖБЕ коју смо дужни да вршимо. Врло смо поносни и спремни да истрајемо за Правду.

Што би рекао Св.Вукашин из Клепаца кад му непријатељски војник сијече удове и вади очи: „Само ти синко ради свој посао“. По слабости ћу додати: Ми ћемо радити свој! Јер имамо одговорност пред Богом и људима. Мир вам!

Јереј Милош Цицмил

One thought on “Борба за Правду и Истину

  1. Hristos Voskrese i radost donese! Na mnogaja ljeta, svi smo sa vama umolitvi, srcem i dušom, neka Gospod SVEVIŠNJI, blagoslovi časne pastire naše SPC i ukrepi uda istrajete. SLOGA BIĆE PORAZ VRAGU. Pomjanite nas grešne u Vašim svetim molitvama! Ne damo svetinje! Pozdrav od porodice Božović iz Budve /Berana

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest