BORELJ: Vršićemo pritisak na Beograd i Prištinu da napreduju u primjeni Ohridskog sporazuma

Foto: Jutjub printskrin/ Radio-televizija Vojvodine

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj izjavio je danas, povodom godišnjice Ohridskog sporazuma i uoči sutrašnjeg sastanka glavnih pregovarača Beograda i Prištine u Briselu, da će EU nastaviti da vrši pritisak na obe strane kako bi se ostvario napredak u primjeni ovog sporazuma.

Borelj je novinarima u Briselu, po dolasku na sastanak Savjeta EU za spoljne poslove, podsjetio da je danas prva godišnjica od postizanja Ohridskog sporazuma i ocijenio da su Beograd i Priština postigli „veoma ograničen napredak“ u primeni sporazuma, uprkos, kako je naveo, velikoj podršci EU i međunarodne zajednice.

– Uskoro će biti novi sastanak glavnih pregovarača ovdje u Briselu. Veoma mi je žao što ovaj dogovor, koji je bilo veoma teško postići, nije sproveden. Nastavićemo da vršimo pritisak na obje strane kako bismo napredovali, ali godinu dana kasnije, primjena nije bila baš onakva kakvu sam očekivao da će biti – rekao je Borelj.

Borelj je juče pozvao lidere Beograda i Prištine da ostvare napredak u primeni Sporazuma iz Ohrida i poručio da je krajnje vrijeme da dvije strane prekinu „začarani krug kriza i tenzija“ i pređu u novu, kako je rekao, evropsku eru. On je u saopštenju, povodom godišnjice Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa i njegovog implementacionog aneksa, naglasio da EU očekuje da lideri Beograda i Prištine „pokažu odgovornost, viziju i liderstvo tako što će ostvariti napredak u primeni bez daljeg odlaganja“.

Borelj danas predsjedava Savjetom EU za spoljne poslove, tokom kojeg će glavne teme biti rat u Ukrajini, situacija u Belorusiji i na Bliskom istoku.

Pogled.me

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest