Брига о старим и немоћним лицима у Општини Беране

Вријеме читања 2 минута

Брига о  старим  и немоћнима у Општини Беране приоритетна

Исплата једнократне новчане помоћи у износу од 50 еура, коју је обезбиједила Влада у оквиру економских мјера у циљу олакшања живота грађанима у вријеме пандемије коронавируса, почеће данас .

Из Фонда пензијског и инвалидског осигурања (ПИО) саопштено је да ће се исплата једнократне новчане помоћи обавити на исти начин као што се исплаћују њихове пензије.

Општина Беране и Црвени крст из овог града побринуле су се и да старије особе које немају помоћ од среодника или комшија биће у прилици  да користе услуге геронтодомаћица и волонтера .Петнаест геронтодомаћица и шест  волонтера започело је акцију  допремања намирница и осталих потрепштина до наших најстаријих суграђана.

Секретар Црвеног крста Славко Јолић казао је да ће волонтери и геронтодомаћице старим и немоћним помоћи у овим тешким данима.

„Помоћ  подразумијева да им за њихов новац купимо намирнице и донесемо на кућни праг, не улазећи у домове и избјегавајући контакте“, објаснио је Јолић.

Берански Црвени крст очекује донацију од нашег држављанина из иностранства након чега би се ,како је казао Јолић ,приступило и бесплатној  додјели намирница и средстава за хигијену.

„ Акцијом је у овом тренутку покривено око стотину и деведесет старих и немоћних, како у граду, тако и на приградском и сеоском подручју. Рачунамо да у Беранама нема много старих којима нема нико други да помогне“, казао је Јолић.

Од јуче је Општина Беране отворила Call Centar на који се могу јавити наши старији суграђани а волонтери ће има за њихов новац купити неопходне намирнице како би се ризичен групе становништва сачувале од корона вируса.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest