Цијена нафте јуче почела да пада

Цијена нафте на међународним берзама јуче је почела да пада, са 127 долара за барел из претходног дана на око 110 долара.

Foto: Ilustracija/Аnadolu Agency

Међутим, то је и даље значајно већа цијена него прије десет дана када су усклађиване цијене у Црној Гори.

Разлози за овај пад аналитичари виде у поновном захтјеву Сједињених Америчких Држава и још неких великих потрошача, удружењу земаља произвођача ОПЕЦ-у да значајније повећају производњу, пише РТЦГ.

Власти у Вашингтону јуче су направиле и један парадокс у својој дипломатској пракси, јер су Венецуели, која се годинама налази под њиховим санкцијама због противамеричке власти, послали понуду да ће укинути санкције ако ова држава своју нафту извози њима. Ова понуда је дата дан након што су САД увеле санкције на увоз руске нафте. Од укупне потрошње нафте у САД, око осам до десет одсто је чинила нафта из Русије, па је сада план да је замијене венецуеланском као и да мање купују од земаља ОПЕЦ-а из Персијског залива.

Венецуела има велике резерве нафте, и један је од великих произвођача, али су због санкција имали проблеме са пласманом.

Све то, према мишљењима аналитичара, могло би утицати да арапске земље повећају производњу, па су берзански трговци почели да спуштају цијене.

Извор: РТЦГ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest