Цијене нафте пале према 103 долара

Цијене нафте пале су у петак на међународним тржиштима према 103 долара због знака посустајања свјетске економије који најављују слабију потражњу и обнове либијске производње

Фото: Поглед

Цијене нафте пале су у петак на међународним тржиштима према 103 долара због знака посустајања свјетске економије који најављују слабију потражњу и обнове либијске производње. На лондонском тржишту цијена барела је након поднева била нижа 55 центи и износила је 103,32 долара. На америчком тржишту барелом се трговало по 1,05 нижој цијени, од 95,3 долара, преноси СЕЕбиз.

Трговци су се на крају седмице фокусирали на учестале знаке посустајања глобалне економије које су се поклопиле с агресивним заоштравањем монетарне политике коју су централне банке у пандемији ублажиле како би подупрле економску активност. У фокусу је америчка централна банка која ће сљедеће седмице, према изјавама неколико званичника, подићи кључне каматне стопе за три четвртине процентног бода, наводи Степхен Иннес из СПИ Ассет Манагемента.

– Најављено је подизање каматних стопа 0,75 процентних бодова, али важне ће бити и смјернице, а мекши тон у прогнозама био би сјајан за свјетски економски раст- објашњава Иннес.

Америчко тржиште притисли су у протекла два дана подаци који су показали да је потражња за бензином у САД-у због рекордних цијена на бензинским црпкама пала готово осам посто у односу на годину дана раније на врхунцу љетне сезоне путовања. Значајнији пад цијена зауставила су страховања за снабдијевање, донекле ублажена обновом производње на неколико нафтних поља у Либији.

– Либијска производња се опоравља, али с обзиром на сукобе у главном граду, нико не зна колико ће дуго опоравак трајати- рекао је Гиованни Стауново из УБС-а, будући да би сукобљене стране због застоја у преговорима могле поново посегнути за оружјем.

Потпору цијенама пружају и знаци снажне потражње у Азији. Потражња за бензином и дериватима у Индији порасла је у јуну на рекордно висок ниво, упркос вишим цијенама, уз 18 одсто вишу потрошњу него у истом прошлогодишњем периоду. Активност индијских рафинерија близу је највиших нивоа у историји, казали су аналитичари РБЦ-а.

– То сигнализира пуно више од снажног опоравка након година погођених короном- написао је у биљешци аналитичар РБЦ-а Мицхаел Тран.

У одвојеном извјештају Организација земаља-извозница нафте (ОПЕЦ) објавила је да је барел корпе нафте њених чланица у четвртак коштао 107,5 долара, што значи да му је цијена пала 2,43 долара у односу на претходни радни дан.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest