„CRNA GORA IZMEĐU ISTINE I LAŽI“: Na Žabljaku predstavljen film sa podacima o identitetu građana Crne Gore (VIDEO)

Foto: Jutjub printskrin/ RAMONDA PRODUCTION

Dokumenatrni film „Crna Gora međa istine i laži“, sniman na inicijativu Saveza Srba iz Crne Gore, u kome su obrađeni arhivski podaci o identitetskim pitanjima građana Crne Gore, promovisan je sinoć na Žabljaku.

Okosnica filma je „velika narodna skupština srpskog naroda“ (Podgorička skupština) održana 1918.godine. O tome, za Srbe u Crnoj Gori, izuzetno značajnom događaju decenijama su se  širile dezinformacije i laži, čime se podsticala mržnja među građanima Crne Gore. Veliki doprinos u stvaranju filma su dali Luka Karadžić i Sava Obradović, članovi Saveza Srba  Crne Gore, dok je scenario napisao Željko Čurović, a Sanja Jančić autorka je muzike.

– Željeli smo da se istinom suprostavimo lažima. Da bi opstali u vremenu u kojem jesmo moramo pratiti istorijske tokove. U filmu smo čuli akademika Slavenka Terzića gdje kaže da je Crna Gora 1905. godine donijela oktroisani Ustav u čijem prvom članu piše  da je Crna Gora država srpskog naroda – kazao je scenarista i predsjednik Saveza Srba Crne Gore Željko Čurović, prenose „Novosti“.

Foto: V. K.

On je ocijenio da je Kraljevina Jugoslavija bila prva grobnica srpskog naroda. Podsjetio je na prvi popis 1909. kada je u Crnoj Gori bilo 95 odsto Srba i na onaj iz 1948. godine  sa 1,7 odsto!

– Krucijalno pitanje je identitetsko. Pored jezika i pisma, vjere pravoslavne, Srpske pravoslavne crkve, veoma je važno da se na predstojećem popisu jasno odredimo ko smo i šta smo. Prijeti nam nestajanje ako ne vratimo jezik i pismo u institucije obrazovanja – upozorio je Čurović.

Foto: Jujtub printskrin/RTS Obrazovno-naučni program – Zvanični kanal

U filmu se prvi put prikazuju snimci koji govore o političkom i društvenom stanju koje je vladalo u Crnoj Gori s početka prošlog vijeka, uz pregršt foto zapisa autentičnih dokumenata. Akademik Slavenko Terzić iscrpno govori o događajima koji su prethodili Podgoričkoj skupštini, kada je jednoglasno  donijeta odluka o ulasku Crne Gore u državni okvir Kraljevine Srba, Hrvata I Slovenaca.

– Vrhovna komanda savezničkih armija u Versaju 2. novembra 1918. godine donijela je odluku da francuske, britanske, italijanske i srpske snage zaposednu Crnu Goru radi potiskivanja austrougarskih i njemačkih okupacionih snaga na Balkanu – navodi Terzić.

Foto: V. K.

O tome da li bi bila potrebna Podgorička skupština da Crna Gora prethodno nije kapitulirala 1916. godine, Terzić smatra da bi situacija bila drugačija. Dodaje da je posle kapitulacije najveći broj crnogorskih oficira i vojnika deportovan u koncentracione logore i naglašava da je vjekovima postojala težnja srpskog naroda da se oslobodi od tuđinskog jarma.

– Nije bilo velikog otpora ujedinjenju, kako danas želi da se predstavi. Na čelu takozvane Božićne pobune stajali su Jovan Plamenac, Krsto Popović i italijanska vlada koja je pobunu finansirala – naveo je Terzić.

pogled.me

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest