CRNA GORA USKORO ZAOKRUŽUJE VAŽAN PROCES Mandić: Članstvo u EU ostaje strateški cilj

Foto: Jutjub printskrin/ Predsjednik Skupštine Crne Gore

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić razgovarao je u Budimpešti sa Oliverom Varheljijem, evropskim komesarom sa susjedstvo i proširenje.

Predsjednik Skupštine je tokom razgovora sa Oliverom Varheljijem, komesarom za susjedstvo i proširenje, istakao da članstvo u Evropskoj uniji ostaje strateški cilj Crne Gore. Razgovarajući o aktuelnim prilikama u Crnoj Gori, predsjednik Mandić je istakao da će 28. saziv Skupštine biti snažno posvećen neophodnim reformama u cilju unapređenja evropske integracije Crne Gore.

U tom kontekstu, predsjednik Mandić je kazao da će Skupština Crne Gore u narednim danima odlučivati o sedmom sudiji Ustavnog suda, te da predstoji izbor Vrhovnog državnog tužioca i kompletiranje Sudskog savjeta, čime bi naša zemlja zaokružila važan proces u formiranju pravosudnih organa.

Predsjednik Skupštine je izrazio očekivanje da će Evropska unija prepoznati snažno zalaganje parlamentarne većine u pogledu reformskih aktivnosti i unapređenja stanja, te da će to biti vrednovano na način što će se ubrzati proces pristupanja Crne Gore u EU.

Komesar Varhelji je prije svega čestitao predsjedniku Mandiću izbor na mjesto predsjednika Skupštine, navodeći da je dobro upoznat sa političkim i društvenim dešavanjima u Crnoj Gori.

U tom kontekstu, komesar Varhelji je pozdravio napore Crne Gore u procesu pristupanja EU i pohvalio izlaganje predsjednika Skupštine na 11. konferenciji predsjednika parlamenata Jugoistočne Evrope. On vjeruje da će Crna Gora ubrzo postići važan napredak u oblasti pravosuđa, što će značajno ubrzati njen put pridruživanja EU. Apostrofirajući da je konsenzus između političkih partija koje čine tako ubjedljivu parlamentarnu većinu od izuzetnog značaja, kao i da Skupština treba da odradi svoj dio posla u procesu pristupanja. Komesar Varhelji je izrazio očekivanje da će Skupština uspjeti da do kraja dovede izbor VDT, sudije Ustavnog suda i popuni Sudski savjet nedostajućim članovima, ocjenjujući da bi Brisel posebno vrednovao tako značajne rezultate.

pogled.me

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest