DA LI JE OVO KRAJ SVIJETA!? NATO prima državu koja je u ratu sa najjačom nuklearnom silom!

Foto: jutjub printskrin/NOVA RS
Šef Sjevernoatlantske alijanse najavljuje da će u Briselu biti određen niz reformi koje Ukrajina treba da sprovede da bi postala članica pakta.

Ulazak Ukrajine u NATO u punom formatu dok traje sukob nije moguće, ponovio je danas generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, dodajući ipak da Alijansa planira da u narednim danima, 28. i 29. novembra, ustanovi uslove koje Ukrajina treba da ispuni da bi postala članica.

– Svi saveznici se slažu da Ukrajina treba da postane članica Alijanse. Na sastanku u Briselu ćemo se dogovoriti o neophodnim reformama koje će Ukrajinu približiti članstvu – izjavio je on.

„NATO ima dva fundamentalna zadatka. Prvi – podrška Ukrajini, a drugi, i najbitniji zadatak, je sprečavanje eskalacije ovog sukoba u pravi rat Rusije i NATO-a, jer bi to dovelo do još više patnje, smrti i uništavanja“, dodao je Stoltenberg.

Generalni sekretar Alijanse nije propustio priliku ni da upozori Rusiju da je NATO spreman da brani svaki centimetar svojih članica.

– Mi ne samo da pričamo, već i radimo. Već smo pojačali svoje prisustvo na istočnom krilu Alijanse. To ne radimo da izazovemo sukob, već da ga sprečimo – poručio je on.

Podsjetimo, jedan od glavnih razloga zbog kojih je Rusija prošle godine pokrenula Specijalnu vojnu operaciju je namjera Ukrajine da uđe u NATO, odnosno, dalje približavanje pakta ruskim granicama.

pogled.me

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest