Damjanović: Akcenat mora biti na unaprjeđenju zaštite informacionog sistema

Foto: Ministarstvo finansija

Ministar Damjanović podsjetio je, da je, uprkos nimalo zahvalnom političkom ambijentu, donešen Zakon o platnom prometu sa ciljem da se kreiraju isti uslovi poslovanja na tržištu Crne Gore, koji važe i na tržištu Evropske unije

„Svjesni smo značaja digitalne ekonomije i značaja Fintek-a u kontekstu pružanja usluga građanima, a u vezi sa efikasnijim, bezbjednijim i jednostavnijim uslugama koje će, samim tim, manje koštati, što nam je i primarni cilj“ kazao je ministar finansija, mr Aleksandar Damjanović na panelu „Uloga finteka u demokratizaciji finansijskog okruženja“ u okviru CBCG Fintek konferencije.

Ministar Damjanović podsjetio je, da je, uprkos nimalo zahvalnom političkom ambijentu, donešen Zakon o platnom prometu sa ciljem da se kreiraju isti uslovi poslovanja na tržištu Crne Gore, koji važe i na tržištu Evropske unije.

Govoreći o novim finansijskim tehnologijama, ministar je naglasio da treba imati na umu da one, osim što omogućavaju mnogo ekonomičnije poslovanje i mnogo niže cijene usluga, uvijek traže određene mjere bezbijednosti.

„Svjedoci smo da je Crna Gora dio globalnog informatičkog društva i da je pretrpjela štetu od sajber napada, pa je jasno da akcenat mora biti na unaprjeđenju zaštite informacionog sistema“, poručio je Damjanović.

Ocijenio je da Fintek unaprjeđuje i sistematizuje bezgotovinsko plaćanje, što smanjuje prostor za poreske zloupotrebe i zloupotrebe sprječavanja pranja novca, koji su značajniji time što je viši nivo gotovinskog u odnosu na bezgotovinsko plaćanje.

Današnja konferencija obuhvata tri zanimljiva panela na kojima učestvuju fintek stručnjaci iz centralnih banaka Evrope i Azije, međunarodnih fintek kompanija, crnogorskog bankarskog i ICT sektora.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest