ДФ Будва: Криминална група договорила смјену власти милионском корупцијом Стевана Џаковића

Кривична пријава поднијета је Специјалном државном тужилаштву и Главном специјалном тужиоцу Миливоју Катнићу.

ДФ Будва

Одборници Демократског фронта у Будви поднијели су данас кривичну пријаву против наводне организоване криминалне групе која је, како тврде, договорила смјену власти у Будви, милионском корупцијом независног одборника Стевана Џаковића.

Кривична пријава поднијета је Специјалном државном тужилаштву и Главном специјалном тужиоцу Миливоју Катнићу.

Пријава је поднијета против НН лица, за којег наводе да је утицајно лице у Демократској партији социјалиста, „повезано са криминалом на високом нивоу и једном банком у Црној Гори“, те организатор криминалне организације.

Као припадници криминалне организације у пријави су означени посланик ДПС-а Андрија Николић, одборник и функционер Црногорске у Будви Драган Пурко Иванчевић, предсједница Црногорске и одборница те партије у Будви Анђела Ивановић, бивши потпредсједник Општине Будва и предсједник одбора Црногорске у том граду Владимир Булатовић, независни одборник у СО Будва Стеван Џаковић, те посланик ДПС-а Никола Дивановић.

ДФ је као припаднике криминалне организације означио и бившег извршног директора хотелске групе „Будванска ривијера“ Вула Томашевића, амбасадора Црне Горе у Србији Тарзана Милошевића, директора Морског добра и предсједника ОО ДПС Будва Предрага Јелушића, бившег предсједника СО Будва и функционера ДПС Љуба Рађеновића, бившег шефа обезбјеђења предсједника ДПС Љубишу Мијатовића.

Као наводни чланови криминалне организације наведени су и власник Централноевропске алуминијске компаније (ЦЕАЦ), Рус Олег Дерипаска, члан Одбора директора “АД Свети стефан хотели“ и савјетник бившег вицепремијера Владе Светозара Маровића – Милан Вучинић, бизнисмен и власника МК Групе Миодраг Костић, потпредсједник Скупштине Црне Горе и функционер ДПС-а Бранимир Гвозденовић, власник Adriatic propertisa, Universal Capiral Банке Петрос Статис, почасни држављанин Црне Горе и бивши тајландски премијер, власник Глобал ТС Монтенегро Таксин Шинаватра, те друга НН лица чији је идентитет, како се наводи, за сада непознат.

„Због основане сумње да су свјесни својих дјела и хтјели њихово извршење, извршили више кривичних дјела из члана 401а,416, 422, 423 и 424 Кривичног законика Црне Горе („Сл. лист РЦГ“, бр. 70/2003, 13/2004 – испр. и 47/2006 и „Сл. лист ЦГ“, бр. 40/2008, 25/2010, 32/2011, 64/2011 – др. закон, 40/2013, 56/2013 – испр., 14/2015, 42/2015, 58/2015 – др. закон, 44/2017, 49/2018 и 3/2020) односно стварање криминалне организације, противзаконити утицај, навођење на противзаконити утицај, примање и давање мита и злоупотеба службеног положаја, а све то у продуженом трајању“, наводи се у пријави

У образложењу подношења пријаве се наводи:

„У временском периоду од 01. марта 2020. године до 30.априла 2020. године на територији Црне Горе и Републике Србије формирана је криминална организација од стране првооптуженог НН починиоца и других пријављених са намјером промјене власти у Будви, успостављањем нове власти коју би сачињавали Демократска партија социјалиста, Црногорска, Социјалдемократска партија и независни одборник Стеван Џаковић, а све са циљем да се организатору криминалне организације, њеним припадницима и са њима повезаним лицима омогући кроз политички и други утицај стицања финансијске и друге користи на противправан начин.

„Први циљ дјеловања криминалне организације је успостављање власти без избора, супротно изборној вољи грађана Будве и то преласком одборника Стевана Џаковића на страну изборне мањине у Скупштини Општине Будва, односно на страну ДПС и осталих субјеката како би се од стране истих, супротно Уставу Црне Горе, формирала власт која није заснована на изборној вољи а која би представљала политичку логистику за даље дјеловање криминалне организације. План криминалне организације је да након тога, кроз вршење кривичних дјела злоупотребе службеног положаја и других дјела из дјелокруга организованог криминалитета и корупције на високом нивоу, омогуће повезаним лицима стицање вишемилионске добити на штету буџета Општине Будве.

Шематски приказ из поднијете кривичне пријаве(Фото: ДФ Будва)

„У циљу реализације криминалног плана који је замишљен од стране НН лица које има значајан утицај у Демократској партији социјалиста, криминалном подземљу и повезано је са најмање једном банком у Црној Гори, од 01. марта текуће године, по његовој директиви одржано је више састанака у Подгорици, у хотелу „Хилтон“ на којима су присуствовали Андрија Николић, Драган Пурко Иванчевић, Владимир Булатовић, Никола Дивановић, Анђела Ивановић и Стеван Џаковић (сви припадници криминалне организације) са јасном инструкцијом да осигурају да независни одборник Џаковић, који је на изборима за одборнике у Скупштини Општине Будва који су одржани 16.октобра 2016. године изабран са изборне листе Демократски фронт, подржи иницијативу одборника Црногорске и ДПС о промјени власти. Промјена власти је замишљена на начин што су одборници Црногорске покренули иницијативу за разрјешење предсједника Општине Будва Марка Царевића, о истом обавијестили јавност и исту доставили одборничким клубовима на локалном нивоу на потписивање. Како одборници Црногорске имају 3 одборника, а ДПС и СД 13, недостајао је још један одборник за законом прописану већину како би се изгласало неповјерење актуелном предсједнику општине. Састанци у подгоричком хотелу су организовани по инструкцијама НН лица које је шеф криминалне организације како би се независном одборнику Џаковићу, од стране посланика ДПС Николића и Дивановића гарантовало испуњење услуга у виду легализације непокретности-виле на острву Свети Никола коју је његов отац стекао сумњивом размјеном непокретности са СЈУ“Пловпут“Бар, као и легализацију бесправно израђеног дијела породичне куће у улици Медитеранска, код главних градских семафора, чија изградња представља први примјер дивље градње у Будви јер је изграђена преко главне градске водоводне цијеви у дужини од 7 метара.

Шематски приказ из поднијете кривичне пријаве(Фото: ДФ Будва)

Овим су Николић и Дивановић злоупотријебили службени положај као изабрани представници народа у Скупштини Црне Горе јер су пристали да код надлежних државних органа, користећи моћ свог положаја, издејствују противзаконита рјешавања захтјева чиме су учинили кривично дјело давање мита и злоупотреба службеног положаја, док је одборник Џаковић, пристајући на поменуту услугу починио кривично дјело примање мита као службено лице и јавни функционер. Одборнику Џаковићу је по инструкцијама НН лица, посредством посланика ДПС-а Николића и Дивановића, обезбијеђен купац за непокретност на острву Свети Никола у износу од 1.000.000 евра како би се истом обезбиједило стицање имовинске користи зарад реализације плана криминалне организације, због чега је пристао да постане припадник криминалне организације. У ту сврху, припадник криминалне организације постао је Таксин Шинаватра који је преузео газдовањем дијела острва Светог Николе, гдје су Планом посебне намјене за обално подручје уцртани туристички капацитети и марина, као купац виле од одборника Стевана Џаковића све како би у потпуности заокружио своје интересе на острву и у свом посједу објединио овај веома вриједан локалитет и развио бизнис који ће служити за даље прање новца који потиче из криминалне активности“, наводи се у пријави поднијетој СДТ-у.

Доказ да су поменута кривична дјела почињена, како наводе у ДФ-у, произилази из чињенице да је одборник Џаковић потписао иницијативу за разрјешење предсједника општине а касније и иницијативу за разрјешење предсједника скупштине, које су предате у скупштинску процедуру на даље поступање 30. априла ове године.

Џаковић примао мито

„Одборник Џаковић је 2016. године, потписао изјаву, заједно са тадашњим одборницима скупштинске већине да никада неће ући у коалицију са ДПС-ом, а деценијама уназад је јавно путем медија износио оптужбе на рачун ове партије да су криминална организована група. Исти је подносилац више кривичних пријава против високих функционера ДПС на локалном нивоу међу којима се и налази кривична пријава везана за изградњу пословно-стамбеног објекта ТQ Плаза који је по судском епилогу проглашен за криминални случај. Овако драстична промјена у јавном дјеловању одборника Џаковића указује на основану сумњу да је исти примио мито у виду стицања имовинске и неимовинске користи зарад чега је пристао да постане припадник криминалне организације и свјесно на себе преузео улогу да буде одлучујући одборник који ће омогућити повратак криминалне организације на власт у Будви. Владимир Булатовић, бивши потпредсједник Општине Будва преузео је на себе улогу да након смјене предсједника општине, од стране новоформиране скупштинске већине буде именован за вршиоца дужности предсједника општине до избора новог, чиме би омогућио члановима криминалне организације остваривање зацртаних криминалних задатака. Повезаност Булатовића и НН лица као вође криминалне групе датира из времена прије ступања у политику док је обављао послове директора у једној комерцијалној банци АД „Комерцијална банка Будва“ када је успоставио познанство са НН лицем које је повезано са једном банком у Црној Гори. Анђела Ивановић је као одборница и предсједница партије Црногорска постала припадник криминалне организације и пристала да политички субјект са три одборника преведе на страну ДПС-а зарад стицања јавне функције у Подгорици чиме је примила мито од стране посланика те партије Николића и Дивановића. Драган Пурко Иванчевић је као припадник криминалне организације на себе преузео улогу да у дужем трајању врбује одборника Џаковића да ускрати повјерење актуелној власти у корист криминалне организације и по инструкцијама НН лица како би кроз дјеловање новоуспостављење власти са себе прибавио имовинску корист кроз судско поравнање по тужби коју је покренуо против Општине Будва у износу од 5.000.000 еур везано за изградњу Жичаре од Чучука до Брајића.

​“Средином марта мјесеца 2020. године у Београду је са циљем реализације криминалног плана одржан састанак другог огранка криминалне организације и то у хотелу „Crowne plaza“  којем су присустовали актуелни амбасадор Црне Горе у Србији Тарзан Милошевић, иначе високи функционер ДПС, Вуле Томашевић бивши извршни директор хотелске групе „Будванска ривијера“.

Мотив припадника криминалне организације на поменутом састанку је био тај да се омогући стицање политичког утицаја у Будви и наставак реализације криминалног плана из претходног периода који је привремено спријечен акцијом Специјалног државног тужилаштва и процесуирањем бивших локалних функционера и са њима повезаних лица. Свјесни свога дјела ови припадници криминалног удружења су пристали да омогуће политичку и финансијску подршку за реализацију криминалног плана, док је улога Томашевића била да одмах по успостављању нове власти, новац који је НН лице стекао на незаконити начин уведе у легалне токове тако што ће трговати акцијама новоформираног предузећа АД “Хотели Свети Стефан“ које је настало реструктуирањем ХГ“Будванска ривијера“ као и на други начин“, наводи се у образложењу ДФ-а.

​Посебну улогу у дјеловању ове, како тврде, криминалне организације имао је Љубо Рађеновић, бивши предсједник Скупштине Општине Будва и отац бившег предсједника општине Лазара Рађеновића, „који има лични, политички и финансијски мотив за припадништво у криминалном удружењу.“

„Мотиви се огледају у чињеници да исти жели да обнови политички утицај који је изгубио када му је син због незаконитих радњи као предсједник општине завршио у затвору, а све то ради стицања незаконите финансијске добити. Његов задатак, по инстукцијама НН лица била је да врши утицај на одборнике ДПС-а који нису благонаклоно гледали на иницијативу за разрјешење предсједника општине јер су сматрали да такав чин наноси политичку штету партији којој припадају, односно ДПС. Тако је Рађеновић био задужен да врши притисак на одборнике ДПС Гојка Љубановића, Горана Борету, Милана Зеца и Божа Лазовића који су се противили томе да ДПС коруптивним радњама дође на власт у периоду неколико мјесеци пред изборе, сматрајући да није добар начин да се насилно осваја власт, већ да то треба урадити на изборима и да ако то буде изборна воља грађана Будве да ДПС треба да преузме кључне функције у локалној управи. Улогу да врши додатни притисак на ове одборнике преузео је и Предраг Јелушић, предсједник ОО ДПС Будва и директор ЈУ „Морско добро“ како би функцију шефа локалног огранка партије искористио за додатни притисак за реализацију криминалног плана. Доказ који потврђује извршење предметног кривичног дјела садржан је у чињеници да одборник ДПС у Будви Гојко Љубановић, није потписао иницијативу за разрјешење предсједника Општине Будва.

„НН лице, као шеф криминалне организације, у поменутом периоду, заврбовао је руског олигарха Олега Дерипаску, који своје бизнисе има у Црној Гори и Будви, да постане припадник криминалне организације односно њено финансијско крило које има задатак да обезбиједи финансијску конструкцију за реализацију криминалног плана. Истом је дато обећање да ће након успостављања нове власти, на територији Општине Будва, моћи да уз политичку подршку оствари своје имовинске интересе и заједно са осталим НН лицима, новац који је стечен криминалним путем кроз легалне токове опере и на тај начин легализује незаконито стечену имовину за чије поријекло не посједује доказе. Истом је од стране шефа криминалне групе учињено обећање да ће заједно са другим чиниоцима грађевинског лобија, добити атрактивне локације у општинском власништву како би могли да граде своје хотеле и друге објекте, због чега је Дерипаски конкретно обећано да ће кроз Измјена и допуна Урбанистичког пројекта “Туристички комплекс Завала” нова власт у Будви, извршити пренамјену простора на начин што ће зелену површину претворити у градско-грађевинско земљиште и преко Министарства одрживог развоја и туризма тражити уцртавање атрактивног туристичког комплекса са вишеспратном кулом-једром, које ће земљиште касније продајом од стране нове скупштинске већине, предати Дерипаски као члану криминалне организације и другим НН лицима како би на овој актрактивној локацији развијао свој бизнис.

„Огранак криминалне организације коју чине лица повезана са ХГ „Будванска ривијера“ постали су припадници криминалне организације са намјером да себи, шефу криминалне организације и другим припадницима, кроз завршетак приватизације овог хотелског комплекса омогуће стицање противправне имовинске користи на начин што је Милан Вучинић као директор новоуспостављеног акционарског друштва АД „Свети Стефан хотели“ које је издвојено из ХГ „Будванска ривијера“ на себе преузео улогу да по инстукцијама НН лица, након промјене власти у Будви, припреми и реализује процес комплетне приватизације и прелазак у приватне руке овог туристичког бисера. Припадници криминалне организације у том циљу постали су Бранимир Гвозденовић, потпредсједник Скупштине Црне Горе који је на себе преузео улогу да обезбиједи политичку подршку у парлементу за доношење такве одлуке али и у Влади Црне Горе како би се реализовао криминални план организације. Миодраг Костић, контроверзни бизнисмен из Републике Србије који већ посједује 30 % акција ХГ Будванска ривијера на себе је преузео улогу да откупи преостали дио акција како би постао већински акционар и тиме преузео управљање имовином Будванске ривијере, за шта је НН лицу ако шефу криминалне организације ставио на располагању свој капитал ради припреме и реализације плана. Након стицања већинског пакета акција, намјера Костића, Гвозденовића и Вучинића је да, на простору садашњег хотела „Словенска плажа“ покрену изградњу стамбено-туристичког комплекса који је предвиђен Детаљним урбанистичким планом, да сруше постојећи хотел и ријетко преостале зелене површине, и изграде пројекат стамбено-туристичког садржаја“, наводе из ДФ-а.

Статис је, како тврде, постао припадник наводне криминалне организације са намјером да кроз приватизацију дијела имовине ХГ Будванска ривијера стекне вриједну имовину на локалитету Светог Стефана и Милочерског парка, како би реализовао градњу у Милочерском парку станове за тржиште и тај вриједни парк претворио у стамбени комплекс, „због чега је постао припадник криминалне организације и пристао да учествује у акцији промјене власти у Будви и успостављању нове кооперативне власти која ће пружити политичку логистику за реализацију плана.“

„У вези са наведеним подносилац пријаве предлаже да надлежни тужилац изврши увид у следећа доказна средства и изведе следеће доказе:

– Саслушање свих окривљених; – Предлог за разрјешење предсједника Општине Будва;- Предлог за разрјешење предсједника Скупштине Општине Будва;- Обезбјеђење снимака са видео надзора у периоду дјеловања криминалне организације хотел „Хилтон“ Подгорица и увид у исти;- Обезбјеђење снимака са видео надзора у периоду дјеловања криминалне организације хотел „Цроwне Плаза“ Београд и увид у исти; – Споразум од 26.09.2016. године закључен од стране политичких субјеката да неће формирати предизборну или постизборну коалицију са Демократском партијом социјалиста у општини Будва;- Споразум о заједничкој изборној листи за избор одборника у Скупштини Општине Будва, који су потписали у име Нове српске демократије Ђорђије Вујовић, Покрета за промјене Стеван Џаковић, Демократске народне партије Јован Греговић, Демократске српске странке Нико Грацун, закључен дана 19.09.2016.године. – Споразум о постизборној коалиционој сарадњи, конституисању, организацији и вршењу власти у Општини Будва;- Додатак Споразуму о постизборној сарадњи, конституисању, организацији и вршењу власти у Општини Будва, закључен дана 17,јула 2018. године, који је закључен између Демократске Црне Горе, Демократског фронта, Социјалдемократске партије, Уједињене реформске акције, Либералне партије, Социјалистичке народне партије, ДЕМОС-а и независног одборника Стевана Џаковића“, закључује се у образложењу за подношење кривичне пријаве одборника ДФ-а у Будви.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest