DOBILI „PO UŠIMA“: Nove kritike iz Brisela zbog crnogorske vizne politike

Evropska komisija još jednom je upozorila Crnu Goru zbog nesuklađivnja sa viznim politikom EU. Takvo upozorenje ovog puta stiglo je u non-pejperu o vladavini prava u Crnoj Gori. U dokumentu Evropske komisije, koji pokriva dešavanja od juna 2022. godine do marta 2023. godine navodi se da je tokom tog perioda postojao niz zastoja koji nijesu u potpunosti riješeni.

„Crnogorska vizna politika nije u potpunosti usklađena sa viznom politikom EU“, piše u dokumentu Evropske komisije.

Crna Gora je opet tokom ljetnje sezone oslobodila državljane Kraljevine Saudijske Arabije od potrebe da pribave vizu, uprkos prošlogodišnjoj poruci Evropske komisije da takva politika nije u skladu sa evropskim standardima.

Evropska komisija je naglasila u posljednjem izvještaju o Crnoj Gori, na jesen 2022. godine, da vizna politika Crne Gore još nije u potpunosti usklađena sa EU listom zemalja čijim državljanima je potrebna viza za EU.

„Naprotiv, Crna Gora je 2021. i početkom 2022. godine još više odstupila od preporučenog usklađivanja. Vlada je u maju 2022. godine odobrila privremeno izuzeće od viza za državljane Saudijske Arabije, koje važi od juna do septembra, sa ciljem da se nadoknadi pad turista koji dolaze iz Rusije i Ukrajine. Ukupno, državljani 13 zemalja – Jermenije, Kazahstana, Rusije, Azerbejdžana, Bjelorusije, Kine, Kube, Ekvadora, Kuvajta, Turske, Katara, Kosova i Saudijske Arabije – izuzeti su od zahtjeva za vize za kratkoročni boravak, bilo na sezonskoj osnovi ili trajno. Mjere sezonskog izuzeća od viza nisu u skladu sa pravnim tekovinama EU, a ove zemlje su na listi zemalja EU čijim državljanima je potrebna viza za EU“, poručuje Evropska komisija.

Pored toga, upozorava se da stranci koji imaju boravišnu dozvolu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) mogu bez vize ući u Crnu Goru i boraviti u zemlji do deset dana.

„Crnogorske vlasti su otkrile nekoliko slučajeva zloupotrebe ovog viznog režima. Crna Gora treba da obezbijedi pojačano usklađivanje svoje vizne politike sa EU listom trećih zemalja kojima je potrebna viza“, ukazala je Evropska komisija.

RTCG

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest