Драган Шоћ: довести власт „к познанију права“

Разговор водила: Марија Вешовић

„Вјерујем да се енергија са литија није изгубила и да је свака рачуница власти да ће та енергија нестати погрешна“

Велико је задовољство што смо данас имали прилику да разговарамо са господином Драганом Шоћ, чланом експертског тима Митрополије црногорско приморске за преговоре који се воде са Владом у вези са донетим Законом о слободи вероисповести.

foto: svetigora.com

Поштовани господине Шоћ, велико је задовољство што сте пристали да говорите за наш портал. Пре свега да Вам пожелим да сутрашњи празник дочекате у здрављу и весељу са својим ближњима. За почетак хтела бих да Вас питам, као члан експертског тима Митрополије црногорско приморске, шта мислите када би могли бити настављени разговори са Владом и да ли сте оптимиста, хоћемо ли бити задовољни исходом разговора?

  • Очекујем наставак, чим се заврши ова здравствена криза..Нисам оптимиста око исхода разговора. Мислим да је власт пристала на њих под притиском својих западних спонзора, који су видевши бројност и упорност литија схватили да се у Црној Гори дешава нешто што би могло да угрози њихове интересе, прије свега стабилну контролу овог подручја.

Када би се евентуално разговори завршили неуспехом, који би Ваш предлог био шта и како даље? Како да се изборимо за наша права, ако је слобода вероисповести угрожена као и опстанак Цркве у Црној Гори?

foto: vijesti.me
  • Црква нема што да изгуби и вјерујем да се енергија са литија није изгубила и да је свака рачуница власти да ће та енергија нестати погрешна. С тога, ако се власт не доведе „к познанију права“ вјерујем да ће је грађани довести. Црква је издржала и опстала и у горим условима па ће и ову власт претрајати.

Које је Ваше мишљење као правника о изборима у овој години, да ли постоје услови за регуларне изборе, а уједно који би био Ваш предлог опозицији?

  • Никада до сада није било правих услова за слободне изборе у Црној Гори. Немам ја што да савјетујем опозицију,  а мислим да тамо и нема ушију за савјете. Плашим се да опозиција, свјесно или не, неким својим потезима иде на руку властима.

Колико по Вашем мишљењу ова ситуација са коронавирусом иде у корист владајућој партији и да ли је Влада на висини задатка када је у питању заштита грађанства од Ковид19?

  • Ова криза је гурнула у други план бројне проблеме који ће се вратити чим вирус прође. У том смислу  власт ништа није добила овом кризом само мали предах. Што се тиче здравствене кризе власт чини паметно што се повукла у сјенку и препустила сцену љекарима и они раде добар посао и треба им зато одати признање. И на крају свим вашим читаоцима: Христос Воскресе.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest