Држава на берзи купила акције ЕПЦГ за 15 милиона

Како је јуче саопштено током сједнице Владе, црногорска Влада планира да купи акције Електропривреде за 15 милиона еура путем берзанске продаје, саопштио је јуче министар финансија Александар Дамјановић.

„Сматрам да би била штета за ЕПЦГ да, због токова новца и ликвидности, допустити да се отуђе акције компаније у којој је држава власник 88 одсто и да зато постоји потреба да држава, ако је то могуће откупи са 15 милиона еура до 28 одсто понуђене вриједности акција, имајући у виду да је ово много нижа цијена од претходних продаја“, рекао је јуче Дамјановић.

ЕПЦГ је продавала десет одсто својих акција, односно укупно 11,81 милион дионица. Како је саопштено раније из Монтенегроберзе, почетна цијена по акцији је 4,49 еура.

„Ако неко има дилема везано за овај посао и пита зашто држава издваја средства за ово, понављам са 15 милиона еура можемо да купимо 3,34 милиона акција што је 28 одсто понуђене вриједности. Ово је легалан, законит и транспарентан посао, у којем држава поспјешује ликвидност тог предузећа“, објаснио је јуче Дамјановић.

Фото: printscreen/Montenegroberza
Фото: printscreen/Montenegroberza

Према његовим ријечима, на тај начин држава онемогућава да се појави још неки купац на берзи који би купио евентуално још десет одсто акција, ушао у власничку структуру, имао право на чланство у борду директора и можда ограничавао стратешке одлуке државе у вези са компанијом.

„То је једини могући начин да се негдје утиче на билансе ЕПЦГ, јер би поништењем акције ЕПЦГ индиректно била нанешена штета држави. Онемогућићемо на овај начин да акције купи неко трећи по цијени која је дупло нижа од тржишне“, рекао је Дамјановић.

Извор: ртцг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest