EKONOMSKI BUNT: Nakon prosvjetara, mogući i protesti zdravstvenih radnika

Foto: Jutjub printskrin/Klinički Centar Crne Gore

Predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva Crne Gore, hirurg Mihailo Babović kazao je da će taj sindikat narednih dana, nakon ignorisanja njihovih zahtjeva za povećanje zaradam, odlučivati o organizovanju štrajka u zdravstvenim ustanovama.

On je istakao da bi štrajk bio organizovan u svim bolnicama i domovima zdravlja, čije su sindikalne organizacije članice ovog sindikata.

Babović je podsjetio da su do 3. Januara, a sve kako je to i bilo dogovoreno na ranijem sastanku sa ministrom zdravlja dr Vojislavom Šimunom, očekivali da bude zakazan sastanak sa premijerom Milojkom Spajićem

„Mi, u stvari, ne tražimo povećanje plata, već da se anulira inflatorni udar koji smo pretrpjeli u posljednje dvije godine. Na sjednici Glavnog odbora, u petak, odlučivaćemo o daljim aktivnostima”, poručio je Babović.

Sindikalci zahtijevaju povećanje plata za srednji medicinski kadar za 17 odsto u Granskom kolektivnom ugovoru, te korekcije koje se tiču i svih zaposlenih, kao što su prekovremeni rad, dežurstva, pripravnost od kuće i slično.

Sindikat predlaže i da se u novom GKU za prekovremeni rad osnovna zarada zaposlenog uvećava umjesto 60 odsto, za 80 odsto, a da se za 24 sata dežurstva sa sadašnjih 15 odsto, poveća na 20 odsto obračunske vrijednosti koeficijenta.

pogled.me

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest