Енергетски вампири

Пише:Катарина Вукићевић дипл.психолог

ДА ЛИ СТЕ ИСЦРПЉЕНИ ПОСЛЕ РАЗГОВОРА СА НЕКИМ ЉУДИМА?

ПРЕПОЗНАЈЕТЕ ЛИ ЕНЕРГЕТСКЕ ВАМПИРЕ У СВОЈОЈ ОКОЛИНИ?

Како да се суочите са њима?

Колико сте пута осјетили да  Вам неко у Вашој близини краде енергију и да се осјећате врло нелагодно у близини те особе?

Људи са којима долазимо у сусрет могу да утичу на наш живот и да га мијењају на различите начине. Иако то често раде потпуно несвjесно, њихово присуство и комуникација дjелују на нас. Неки од њих имају позитиван утицај, али у пракси се показало да већина има лоше, дејство на наш живот. То су углавном људи који су нам блиски. Најчешће су то чланови породице, комшије, колеге, пријатељи…

Начином на који дјелују краду нам енергију, па се после краћег времена проведеног са њима осјећамо исцрпљено, уморно и без воље.

Они ово раде тако што непрекидно траже пажњу, потврђивање и стварају много драме. Енергетски вампири су склони да:

 • Изигравају жртве
 • Никад не преузимају одговорност за своје акције
 • Увијек је по њиховом; изазивају осећај кривице и/или манипулишу
 • Жале се не би ли задобили симпатије
 • Оговарају и стварају драму
 • Не узвраћају услуге
 • Одговарају из свог ега

Особе које се хране туђом енергијом стално се жале на живот, никад нијесу без проблема, увијек им неко подмеће ногу, константно причају о својим болестима… Истовремено, не слушају друге, прекидају их у сваком покушају да нешто кажу о себи..

Њима није потребно раме за плакање, искрена подршка, топла ријеч, већ неко на кога ће пренијети све своје незадовољство. 

КРИТИЧАР – Због њега осјећате кривицу због тога што нешто нијесте урадили. Отворено напада ставовима попут: ‘Да није тебе, све би било другачије’, или: ‘Ниси способан ни да једеш сам’. Никада не оставља простора за дискусију. Оставља вас са осjећајем да сте неадекватни и некако осакаћени. Неријетко поједини критичари маскирају своју критику низом ‘добрих дjела’. Неопходно је да успоставите границу оваквом понашању. Јасно реците да вам такво понашање смета.

КРАЉИЦА ДРАМЕ – Своје излагање почиње са: ‘Никада нећеш погодити шта се догодило!’ Хипохондар је и, када јој се на кожи појави црвени плих, убијеђена је да умире. Вјечито се мири и раскида са партнером и преувеличава ствари.  

ЖРТВА – Свијет је увијек крив за њену несрећу, њено држање је клонуло и поред ње се и Ви осјећате клонуло. Када јој предложите рјешење, она увијек нађе изговор да настави да ‘прежвакава’ исте проблеме. Жали се на свакодневне проблеме, на наводне увреде, препричава језиве детаље своје животне трагедије и очекује сажаљење. Ограничите вријеме које проводите са оваквом особом. Умјесто да покажете нетрпељивост, удахните дубоко и дјелујте из срца. Ако је у питању близак пријатељ или члан породице, реците му да Вас замара да изнова говорите о истим стварима. Реците му да се ту за њега – ако жели да разговара о рјешењима.

ГОВОРНИК – Нимало га не интересују Ваша осјећања и захтијева главну улогу у свему. Бави се само собом и својим причама и својим мишљењем. Може изазивати и нетрпељивост и свађе, манипулишући емоционалним стањима жртве. Искажите јасно сопствене потребе и будите пажљиви, јер су осјетљиви на одбијање. Не дозволите да изгубите свој спокој. Дишите дубоко и реците да сте тиха особа која мало говори. Такође, реците да бисте радије слушали музику и да нисте расположени за разговор.

“КРВОПИЈА“ – Вођена завишћу, мржњом или жељом за такмичењем, срозава вашу енергију директним нападом. Уклоните такву особу из окружења по сваку цијену. Реците јој да не дозвољавате да се тако понаша према Вама и не попуштајте.

ЉУБАВНИ МАНИПУЛАТОРИ – Користе љубав као оружје контроле. Чак и у браку љубавни однос може представљати средство контроле и манипулације. Схватите да за насиље нисте ви криви. Сузе су најбољи лијек – исплачите се и опростите себи. Спалите слику или неки предмет насилника – тада симболички прекидате сваку везу са њим.

ПАЦИЈЕНТ – Постоје два типа. Први тип је неко ко вам дјелује као да му је неопходна потпуна трансформација. Не труди се да Вас одврати од намејре да га измијените, али није заинтересован да се мијења. Примјер је познати срцеломац, који је у вези са особом која је увјерена да ће га задржати само за себе и да ће се због ње промијенити. Други тип Вас претвара у свог савјетника. Зове вас у свако доба и замара својим проблемима поставши потпуно зависан.  Схватите да други морају да предузму одговорност за сопствени живот и да није на вама да мијењате било кога. Покушаји да то ипак учините – резултираће губитком енергије.

ИСЦРПЉУЈУЋА ГОМИЛА – Гужва у тржном центру, згради аеродрома, аутобуској станици, цркви, општини или на тргу може да Вам исиса енергију. Боравак међу људима који се гурају, разговарају мобилним телефоном или вас гуше својим парфемом може да исцрпи, нарочито ако нема природног свијетла или дотока свјежег ваздуха. Енергија гомиле умије да буде врло спутавајућа и исцрпљујућа. Сачувајте себе. Никад не залазите у гужву ако сте уморни, напети или болесни.

Фото 3.

Затекнете ли се у разговору који вас ‘убија’ те осјећате како Вас енергија напушта, и то по ко зна који пут, лијепо се извините и удаљите јер је физичка удаљеност једна од бржих стратегија ношења . Већина људи није нити свјесна како утиче на људе око себе.

Ако пустимо да нам неко дуже време краде снагу, постајемо неуспјешни и блокирани. Због тога долази до проблема на послу, са новцем, а најчешће у емотивним односима.. Ако не можемо да их елиминишемо из свог живота, онда треба да се заштитимо од њих.

Како се заштитити од енергетских вампира? 

Дефинишите свој лични простор. Одредите удаљеност која вам одговара у току контакта. Осмислите живот у складу са сопственим енергетским потребама.  Поставите строге границе и истакните их кад је потребно.

1. Постаните свјесни свог проблема – умјесто да прихватите да будете жртва лоше енергије, будите спремни за промјене и нова животна искуства.

2. Игноришите енергетске вампире – Важно је да из живота избаците негативне људе и оставите само искрене пријатеље који ће вам бити подршка на путу личне трансформације.

3. Створите лични простор – Обезбиједите простор у којем можете наглас сами да размишљате, посветите се својим проблемима и прочистите негативне елементе из енергије. Текст је написан на основу прегледа релевантне литературе разних аутора

4 thoughts on “Енергетски вампири

 1. Прави психолози могу да буду само они или оне који су студије завршили у Београду, Новом Саду или у Загребу. Све остало је преписивачка школа. А оваква колумна је објваљена до сада, најмање пет пута.

  1. Gospodine Goranče,
   Najprije Vam se zahvaljujem na komentaru. 🙂
   Moram Vas podsjetiti da ovo nije niti seminarski, niti diplomski, magistarski ili doktorski rad.
   Ovo je kratak tekst sastavljan za potrebe portala.
   Ukoliko ste zainteresovani mogu Vam poslati u bilo koje doba spisak korišćene literature na zadatu temu.
   Srdačan pozdrav 🙂

 2. Poštovani gospodine Goranče, ako Vam je to uopšte pravo ime, ne bih se složila sa Vama da je pravi psiholog samo onaj koji završi u jednom od pomenutih gradova.
  A da ste pažljivo čitali vidjeli bi na kraju teksta da stoji dodatak „tekst je napisan na osnovu pregleda relevantne literature različitih autora“.
  Nadam se da će Vam Katarina dati više odgovora u vezi sa studijama.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest