ЕПЦГ тврди: Трошкови за зараде на историјском минимуму, компанији недостаје кадрова

Foto: RTCG

У Електропривреди Црне Горе ЕПЦГ тренутно је запослено 1.109 особа, што је за 125 мање него што је предвиђено актуелним Правилником о систематизацији (1.234) и 10 мање у односу на стари Правилник о систематизацији (1.119) из 2016. године, саопштено је из те компаније.

Тврде да је тренд запошљавања нових и задржавања старих радника нешто што карактерише сваку озбиљну компанију и посљедица је процјене да је за ефикасно суочавање са изазовима енергетске транзиције потребна нова радна снага, али и задржавање постојеће.

“Тако је, на примјер, у периоду од 01.09. до 31.12.2020. године, извршена трансформација уговора о раду, тако што је са 101 особом запосленим на одређено вријеме, закључен анекс уговора на неодређено вријеме. У будућности ће, такође, постојати потреба за новом радном снагом, јер се пројекти чијој реализацији приступа ЕПЦГ не могу изводити са бројним стањем које је прилагођено искључиво одржавању постојећих постројења. Чињеница да се, у дијелу јавности, документовано трајна потреба Компаније за новом радном снагом контекстуализује тако што се држање актуелног руководства, најзаслужнијег за велики инвестициони циклус, третира као инцидент, односно угрожавање интереса ЕПЦГ, јасно упућује на закључак да се ради о политичким нападима без икаквог утемељења”, каже се у саопштењу ЕПЦГ-а.

Надаље, додају, када је ријеч о финансијама, односно трошковима бруто зарада и накнада, реално стање, такође, веома одудара од политикантских представа којима свједочимо у посљедње вријеме.

“Тако је удио трошкова зарада и накнада у трошковима пословања у претходној години износио 6,35 одсто, док је у 2020. години износио 6,57 одсто, у 2019. години 6,71 одсто, у 2018. години 7,30 одсто, а у 2017. години 7,16 одсто. Из наведеног се, дакле, јасно види да нити је било прекомјерног и неоправданог запошљавања нити су трошкови по том основу већи у односу на претходне године”, тврде у ЕПЦГ-у.

Такође, ЕПЦГ је у претходној години, када су цијене на берзама доживјеле драматичан раст, остварила рекордну нето добит од 47.448.507 еура, омогућивши грађанима, истовремено, највећи попуст у историји, уз уплату 30 милиона еура у државни буџет.

“Потреба за запошљавањем нове радне снаге и задржавањем постојећих кадрова је, надасве, условљена чињеницом да се, послије безмало четири деценије, Компанија упушта у изградњу нових производних погона. Укупна вриједност тих пројеката износи близу двије милијарде еура, а инсталисана снага је за више од два пута већа од онога чиме ЕПЦГ тренутно располаже. Имајући у виду ту чињеницу, као и процјену да ће енергетика – и глобално и на нивоу Црне Горе – бити најважнији сектор у наредном периоду, посве је природно настојање ЕПЦГ да се, правовремено, ангажовањем нових снага, ухвати у коштац са изазовима транзиције”, истиче се у саопштењу.

Први ефекти су, наводе, већ охрабрујући: старосна структура запослених је промијењена набоље (са 48,8 на 45,82 године), а пријем нових заполсених је довео и до смањења прековременог рада за око 50 одсто у односу на претходни период, чиме су драстично снижени и трошкови и оптерећење запослених по том основу.

“Очување и унапређење енергетског сектора, кроз осавремењивање постојећих и изградњу нових постројења, нарочито у контексту енергетске кризе, која погађа цио свијет – укључујући и најмоћније земље свијета, попут САД – представља витални интерес сваке озбиљне државе, а тако нешто се не може извести уколико кључна енергетска компанија, која по дефиници треба да интегрише што више способних и младих људи, дјелује у правцу задовољења интереса оних који нијесу видјели ништа спорно у томе што ЕПЦГ, за скоро четири деценије, још од 1982. године, није изградила ниједно ново постројење. ЕПЦГ ће, као најважнија компанија у држави, наставити да дјелује у корист цијелог друштва, а знање и труд њених запослених ће, за разлику од неутемељених и злобних напада неодговорних појединаца, без икакве сумње издржати тест времена”, закључује се у саопштењу ЕПЦГ.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest