Сумњиве милионске трансакције криптовалутама према ЦГ

Естонски крипто-регулатор означио је трансакције компанија са лиценцом за криптовалуте према Црној Гори и још једном броју земаља као сумњиве, откива нови извјештај естонске агенције. Регулатор наводи да су ризици од прања новца и финансирања тероризма високи након што су број клијената и обим трансакција порасли последњих година. Нови извјештај који је објавила агенција садржи и податке да се ради о трансакцијама које су вриједне милијарде еура.

Како се наводи, крипто компаније лиценциране у Естонији имају укупно 4,5 милиона клијената, прикупиле су око 20 милијарди еура токова трансакција између августа 2020.године и августа 2021.године.

„У земљи тренутно постоји 381 компанија са лиценцом за криптовалуте, али само 15 компанија прави већину трансакција, док такође имају несразмјерно велики број послова са земљама високог ризика. Велика количина имовине коју је имало 15 компанија пребачена је у Луксембург, Сирију, Пакистан, Грчку, Црну Гору, Србију и Белизе, а средства често потичу из Русије, Јапана, Швајцарске, Сјеверне и Јужне Америке“ наводи се у извјештају државне агенције.

Финансијско-обавештајна јединица тврди да је примила повећан број упита и захтјева за правну помоћ од власти у иностранству.

„Тако се 100 таквих захтјева односе на преваре и озбиљне сумње у финансијски криминал у 2021.години. То је повећање од 20 одсто у односу на годину раније“, пише у извјештају.

Извор. ртцг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest