Фон дер Лајен: ЕУ непотпуна без Западног Балкана, Украјине и Молдавије

Према њеним ријечима, будућност ЕУ зависи и од сарадње са партнерима изван Европе

Предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лејен истакла је данас да ЕУ остаје посвећена проширењу, поруком да је пут ка ЕУ пут ка снажној демократији, а да су Западни Балкан, Украјина и Молдавија будућност Уније, јављају агенције, преносе медији.

Фон дер Лејен је, у обраћању Европском парламенту, рекла да ЕУ, када је ријеч о спољнополитичкој агенди, мора инвестирати у демократију.

  • Треба са партнерима објединити снаге да проширимо демократију, а директни пут је јачање наших односа и демократије у нашим државама – поручила је она.

Фон дер Лејен је рекла да постоје земље које су већ на путу ка ЕУ и да Унија мора да их подржи током сваког њиховог корака на том пути, јер је пут ка снажнијој демократији исти као и пут у ЕУ.

  • Зато грађанима на Западном Балкану, у Украјини и Молдавији желим да кажем да су они део наше породице, будућност наше Уније. Без њих наша ЕУ не би била потпуна – подвукла је она.

Фон дер Лејен је казала да је ЕУ видјела да постоји потреба да се иде и даље од процеса проширења, да је потребна политичка заједница, у вези чега ће Европска комисија предати своје идеје Савјету Уније.

Према њеним ријечима, будућност ЕУ зависи и од сарадње са партнерима изван Европе.

  • Има земаља које желе да сарађују са нама у суочавању са великим изазовима – казала је она најављујући споразуме са више земаља и напоре у продубљивању сарадње.

Указала је и да стране аутократе нападају европске вриједности, кроз финансирање институција преко којих желе да минирају те вриједности.

С тим у вези је најавила мјере које треба да спријече такве активности.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest