(ФОТО) Погледајте 41 потпис посланика за смјену Мила Ђукановића!

Констатујемо да Ђукановић тим чином није позвао на разговор ни Миодрага Лекића, који је договором парламентарне већине добио подршку 41 посланика да буде мандатар за састав нове Владе Црне Горе, а који је као предсједник партије Демос и њен представник, што је јасна повреда највишег правног акта

Сви посланици парламентарне већине, њих 41, јуче су потписали предлог ДФ-а о разрјешењу предсједника Црне Горе Мила Ђукановића, због кршења Устава приликом недодјељивања мандата за састав нове Владе лидеру ДЕМОС-а Миодрагу Лекићу и непозивања свих парламентарних партија на консултације о мандатару.

БОРБА екслузивно објављује документ за смјену Мила Ђукановића са потписима свих 41 посланика.

Фото: Борба

У образложењу улоге се наводи:

„Предсједник Црне Горе повриједио је члан 95 став 5 Устава Црне Горе јер није позвао на разговоре о мандатару за састав Владе све представнике политичких партија заступљених у Скупштини Црне Горе, а што је био дужан да учини. Наиме, позив нису добиле партије: Демос, Уједињена Црна Гора, Права Црна Гора, Радничка партија и Савез грађана ЦИВИС, док је позвана Либерална партија која има једнако мандата као и претходно набројане странке. Такву селективност Устав Црне Горе не познаје.

Констатујемо да Ђукановић тим чином није позвао на разговор ни Миодрага Лекића, који је договором парламентарне већине добио подршку 41 посланика да буде мандатар за састав нове Владе Црне Горе, а који је као предсједник партије Демос и њен представник, што је јасна повреда највишег правног акта.

Такође, сасвим је неуставно његово позивање на потписе посланика као услову за предлог мандатара јер таква обавеза по Уставу не постоји. Из јавне подршке свих чинилаца парламентарне већине од 41 посланика, Ђукановић се могао недвосмислено увјерити да Миодраг Лекић има неспорну подршку да буде мандатар за састав Владе. Према томе, то је била општепозната ствар која се у праву додатно не доказује.

Напомињемо да је предсједник Црне Горе обавезан да по Уставу Црне Горе предложи мандатара, а нарочито је важно да конкретној особи повјери мандат када постоји горенаведена подршка кандидату за мандатара, што он није учинио, већ неуставно одбио да га предложи, иако је имао јаван и очигледан увид у сагласност свих партија парламентарне већине око тог питања, о чему га је 19. септембра 2022. године, дакле прије истека времена од 30 дана након изгласавања неповјерења влади Дритана Абазовића, у име свих странака парламентарне већине и 41 посланика, дописом обавијестио предсједник Нове српске демократије Андрија Мандић.

Та чињеница је, на крају, иако то није уставна обавеза, потврђена и потписима 41 посланика, који су, такође, достављени предсједнику Црне Горе.

Овим поступцима Мило Ђукановић је несумњиво повриједио Устав, те стога захтијевамо да Скупштина Црне Горе покрене поступак за разрјешење предсједника Црне Горе“, стоји у документу који су потписали посланици парламенатрне већине.

Извор: Борба

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest