Француска повукла амбасадоре из САД и Аустралије на консултације

Вријеме читања 2 минута

Француска је повукла амбасадоре из Вашингтона и Канбере на консултације, наводећи „неприхватљиво понашање“ САД, Велике Британије и Аустралије у постизању споразума о нуклеарним подморницама, чиме је поништен уговор са Француском о њиховој изградњи.
„На захтев председника Републике Емануела Макрона, одлучио сам да одмах позовем у Париз на консултације наша два амбасадора, у Сједињеним Америчким Државама и Аустралији“, рекао је француски министар спољних послова Ив Ле Дријан и додао да је одлука оправдана због „изузетне озбиљности“ одлуке коју су донели САД и Аустралија.
Одлазак из пројекта и договора који су Канбера и Париз постигли 2016. године је „неприхватљиво понашање међу савезницима и партнерима, чије последице утичу на саму концепцију наших савеза, партнерства и важности Индо-Пацифика за Европу“, саопштио је француски министар.

Фото: Илустрација

Аустралија је у светлу закључења партнерства са Великом Британијом и Сједињеним Америчким Државама у области одбране и безбедности (АУКУС) изјавила да се повлачи из споразума о подморницама са француском компанијом „Навал груп“,чији је држава већински власник..
Уговор вредан 90 милијарди долара проглашен је „уговором века“ и предвиђао је производњу 12 јуришних подморница класе „Баракуда“.
Према наводима француских медија, та држава је о прекиду уговора сазнала из медијских објава, а не директно од Вашингтона или Канбере, док званична Аустралија тврди да су партнерима јасно ставили до знања да би могли да одустану од посла.
Ле Дријан и министарка одбране Француске Флоранс Парли издали су оштро саопштење поводом тога, називају АУКУС „забијањем ножа у леђа“.
Прва реакција француског председника Емануела Макрона била је отказивање гала пријем у амбасади у Вашингтону, поводом 240 година од поморске битке која је била међу пресудним у борби за америчку независност.
Париз не само да је искључен из нове англофонске алијансе, већ је остао и без вредног уговора о изградњи подморница, који је требало да спроведе „Навал груп“.

Извор: Спутњик

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest