Група миграната напушта центре, упада у куће, пресреће грађане – војска у Шиду мора да реагује

Мигранти који пролазе кроз Србију

Извор: Спутњик

Око хиљаду миграната напустило је три мигрантска пункта у Шиду, после укидања ванредног стања због пандемије Ковида 19, због чега су грађани овог места у новом „ванредном стању“. Група миграната упада у куће и пресреће мештане, зато ће припадници војске морати да се врате и да реагују.

Ово за Спутњик каже заменик председника општине Шид Зоран Семеновић, одговарајући на питање због чега су у то место поново послати припадници Војске Србије.

Група миграната напустила центре у Шиду – војска се враћа

„Пре увођења ванредног стања због пандемије у три прихватна центра у Шиду – Адашевци, Принциповац и Шид станица било је око 900 миграната. За време трајања ванредног стања тај број се попео на 2.400. Одмах пошто је укинуто ванредно стање остало је 1.900 миграната што је за хиљаду више на нашој општини него пре пандемије. Док је војска контролисала рад прихватних центара све је било у реду и нико није неконтролисано излазио. Оног момента кад је војска повучена, полиција је делимично преузела надгледање центара али ево, већ уназад десет дана, нема ни те контроле, што је велика група миграната искористила и злоупотребила дозволе које имају за кретање. Дакле, напустили су центре и почели да заузимају напуштене куће, да пресрећу старије житеље по околним селима да краду по атарима и да вам не причам детаљно шта све не раде,“ каже наш саговорник.

Пљачке у сред дана

Како каже, понављају се пређашње ситуације, људи не смеју да децу пуштају саму ни у парк јер их мигранти пресрећу. Било је и пљачки и то озбиљних, усред града, у по бела дана као и напада. Буквално је угрожена безбедност грађана.

„Таман су наши грађани осетили мало нормалног живота, а сада је одједном постало горе него што је било пре увођења ванредног стања. Мигранти су у центрима правили неколико пута озбиљне инциденте у међусобним сукобима и ми се плашимо да тих хиљаду људи који су отишли из центра не могу отићи никуд даље одавде и да ће се задржати као што се и дешава,“ наводи он.

Семеновић истиче да са 90 одсто миграната немају никаве проблем али да тих 10 одсто прави проблеме које општина без помоћи не може да реши јер грађани Шида већ годинама живе у страху од група које буквално ометају нормалан живот људи у сваком смислу.

Председник зна одговор 

Из Комесаријата за избеглице и миграције добили смо само писмени одговор у коме се каже да је „стање у прихватним центрима стабилно и под контролом.

„О разлозима за слања војне полиције у Шид говорио је председник државе, и наћи ћете одговор у његовој изјави,“ наводи се у саопштењу Комесаријата достављеном Спутњику.

Председник Србије и врховни командант оружаних снага Александар Вучић наредио је јутрос хитну употребу Војске, ван редовних задатака, на територији општине Шид, ради заштите безбедности и имовине локалног становништва од миграната. Он је истакао да је поступио у складу са проценама органа безбедности и у складу са захтевима и иницијативом наших грађана са територије општине Шид.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest