ХАЈКА ДПС медија на директора за катастар и државну имовину Кочу Ђуришића

Након спроведених озбиљних реформи у управи за катастар и државну имовину , пописа већег дијела државне имовине, пописа имовине вјерских заједница, враћања Цетињског манастира својим правим власницима, успостављања процедура за функционисање управе

Коча Ђуришић, ВД директора Управе за некретнине и државну имовину

Након спроведених озбиљних реформи у управи за катастар и државну имовину , пописа већег дијела државне имовине, пописа имовине вјерских заједница, враћања Цетињског манастира својим правим власницима, успостављања процедура за функционисање управе, сарадње са другим државним органима, повећања транспарентности рада управе, смањење трошкова и спровођење капиталних пројеката, кадровских реформи, ДПС медији, блиски бившим АНБ структурама, покушавају да дискредитују ВД Директора Кочу Ђуришића не би ли спријечили реформе и даљи обрачун са хоботницом ДПС-а

У изјави за ИН4С Ђуришић је рекао да медијски спинови нису предмет његовог интересовања.

“Немам заиста времена да се бавим злонамјерном и нарученим медијским урадцима, али ако неко заиста вјерује у незаконитост рада институције на чијем сам челу нека се обради надлежним институцијама. Оне ће оцјенити мој рад, а рад овог и оваквих медија који се баве инсинуацијама, да не кажем лажима, нека оцјењују њихови читаоци, рекао је Ђуришић за ИН4С.

Ступањем на функцију ВД директора Управе за катастар и државну имовину, Коча Ђуришић је формирао три комисије за процјену вриједности непокретности у поступцима експропријације, и то за јужну, централну и сјеверну регију, као и  Централну комисију за процјену вриједности непокретности чији је задатак процјена државне имовине.

Све комисије броје по пет чланова , и то четири судска вјештака и дипломирани правник, за разлику од претходне праксе, гдје су у комисијама за процјену могли бити и овлашћени процјенитењи, економисти, информатичари и остали, овај пут управа, па чијем је челу Ђуришић, заузела став да именовани морају бити судски вјештаци са вишегодишњим искуством.

Комисије су, како сазнаје ИН4С, конципиране тако да постоји највећи степен транспарентности, и да вјештаци имају увлд у рад једни других у складу са својом струком, то повећава објективност у поступањуу и одлучивању.

Када је ријеч о процјени земљишта, које је предмет „истраживања“ портала „Стандард“, иста је извршена на основу захтјева Секретаријата за имовину, заступање и инвестиције Опитине Бар у којем се наводи да је процјена за потребе поступка експропријације.

Према сазнањима нашег портала, поступајући по предметном захтјеву, Комисија за јужну регију је истакла своје мишљење о вриједности, на основу њимма расположивих упоредних параметара, уз напомену наведену у тачки 4 да је намјена извјештаја о процјени непокретности утврђивање тржишне вриједности некретнине искључиво у пиступку експропријације.

Битно је нагласити да се Ђуришић, као члан комисије налази у улози дипломираног правника, а не судског вјештака, па самим тим његова улога није да врши процјену и одређује цијену, већ да води рачуна о поштовању позитивних правних прописа који уређују ову обаст.

У тексту објављеном на порталу „Стандард“ наведено да се вриједност земљишта која су по њиховом „мишљењу“ у окружењу земљишта, које је било предмет процјене, креће по цијени од 50 до 100 евра по квадрату.

Како сазнаје ИН4С, став изнијет на овај начин комисија сматра исувише површним и тенденциозним, из разлога што се заснива на огласима за земљишта на којима постоји струја, вода и пут, са непрецизираном намјеном.

Индикативно је да је хајка на Ђуришића, отпочела у тренутку када су се десиле озбиљне реформе у Управи за катастар и државну имовину и када је новом систематизацијом одређени број људи промјенио своје радне позиције у Управи, а најављене су и друге кадровске промјене.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest