HITNO SE OGLASILA AMBASADA VELIKE BRITANIJE ZBOG PALJENJA ZASTAVE SRPSKE: Neprihvatljivo zastrašivanje srpskih povratnika!

Foto: Tik Tok/printskrin

Zastrašivanje povratnika ili manjinskih zajednica je neprihvatljivo bilo gdje da se desi i odgovorne vlasti moraju djelovati kako bi se to ubuduće spriječilo, rečeno je u Ambasadi Velike Britanije povodom paljenja srpske zastave u Zenici, skidanja srpske zastave sa crkve u Konjicu i kamenovanja kuće srpske porodice Šantić u Mostaru.

„Stav Velike Britanije je jasan i konzistentan“, navodi se u odgovoru Ambasade Velike Britanije na upit Srne da li će međunarodna zajednica nastaviti da prećutno odobrava provokacije i neadekvatno reagovanje vlasti u Federaciji BiH u smislu zaštite prava i imovine Srba.

Na pitanje da li provokacije i prećutno odbravanje ovakvih incidenata predstavljaju poruku da su Srbi, iako su konstitutivni narod, nepoželjni u FBiH iz Ambasade Velike Britanije su istakli da stabilna i prosperitetna BiH treba da bude izgrađena na poštivanju, saradnji i zajedničkim vrijednostima.

Grupa građana sinoć je protestovala ispred Crkve Svetog Vasilija Velikog u Konjicu, zahtijevajući da bude skinuta srpska zastava koja je stavljena za pravoslavni Božić, a na lice mjesta izašla je i policija kako bi obezbijedila objekat.

Nakon dolaska policije, ovlaštena osoba ispred crkve je skinula zastavu, a okupljeni su se razišli. Malobrojni Srbi u Konjicu rekli su za Srnu da su nakon ovog incidenta uplašeni i uznemireni.

U Zenici je sinoć zapaljena zastava Republike Srpske, a grupa huligana uzvikivala je „Alahu ekber“ i „Tekbir“. Prema snimcima koji su se pojavili na društvenim mrežama grupa huligana je nosila i ratne zastave Armije RBiH, navodi Srna. Vandalski čin dogodio se na dan kada je Republika Srpska obilježavala svoj praznik – Dan Republike.

U mostarskom naselju Bijelo Polje na Božić je kamenovana kuća srpske povratničke porodice Šantić. Portparol MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona Ljudevit Marić potvrdio je Srni da je 7. januara Policijska stanica Sjever dobila prijavu da je kamenovana kuća u vlasništvu lica čiji su inicijali B.Š.

pogled.me

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest