Храповић: Понешто смо започели, али ништа – завршили

“Нису изграђивани нови, нити проширивани постојећи капацитети, а поједини су распродавани и девастирани, док су здравствени радници перманентно напуштали земљу”, нагласио је Кривокапић

Кенан Храповић, одлазећи министар здравља

Министарства здравља експресно је реаговало на наводе из експозеа мандатара, проф. др Здравка Кривокапића, који је истакао да је недовољна брига претходне власти за здравље грађана, током претходне три деценије, резултирала и пропадањем наших здравствених установа.

“Нису изграђивани нови, нити проширивани постојећи капацитети, а поједини су распродавани и девастирани, док су здравствени радници перманентно напуштали земљу”, нагласио је Кривокапић.

На те тврдње мандатара из Министарства здравља поручују да колеге из будуће Владе могу само да наставе започете квалитетне пројекте. Ипак, упада у очи да се нису могли похвалити – завршеним пројектима. А нарочито оним – квалитетним!

Реаговање Министарства здравља преносимо интегрално:

У циљу објективног информисања јавности, а поводом навода из експозеа мандатара Здравка Кривокапића да ће једна од ствари којом ће се бавити у наредном периоду бити “Реформа здравственог система уз стварање услова за почетак реализације капиталних пројеката (изградња новог Ургентног центра, изградња Клинике за инфективне болести, изградња Клинике за психијатрију)“, у обавези смо да подсјетимо наше грађане да су услови за реализацију ових пројеката, новац и сви неопходни предуслови створени управо од ове Владе и Министарства здравља, те да колеге из будуће Владе могу само да наставе ове квалитетне пројекте, а на задовољство свих грађане ове државе. Некоректно је намјерно и свјесно а није први пут, да се резултати ове Владе пренебрегавају и да се на њих жмури.

Управо због тога, у наставку представљамо заинтересованој јавности шта је све на реализацији ових пројеката, које мандатар помиње, већ урађено:

Изградња Клинике за инфективне болести и Клинике за дерматовенерологију

• Урађен је и ревидован главни пројекат.
• Обезбијеђене су све потребне дозволе и сагласности.
• Припремљен је тендерски документ и исти је достављен Управи јавних радова на даљу процедуру
• За финансирање овог пројекта Министарство здравља је, уз подршку Канцеларије за европске интеграције Владе Црне Горе, успјешно реализовало преговоре са Европском комисијом и обезбиједило средства из Програма ИПА 2018 у износу од 8.532.043,62 €, чиме су у потпуности покривени трошкови изградње објекта из средстава гранта.

Изградња Клинике за ментално здравље

• Урађен је и ревидован главни пројекат.
• Обезбијеђене су све потребне дозволе и сагласности.
• Укупна вриједност пројекта (са опремањем и намјештајем) износи 4.823.799,14 € са ПДВ-ом (без трошкова надзора и непредвиђених трошкова)
• За финансирање пројекта обезбијеђена су средства из донација Националном координационом тијелу за заразне болести (НКТ)

Изградња новог објекта Ургентног центра Клиничког центра Црне Горе

У току је израда пројектног задатка, закључују из Министарства здравља, пренио је ЦдМ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *