ИЈЗ: Примјена строгих мјера ограничавања кретања и других рестрикција остаје као могуће али посљедње рјешење.

„Забрињава чињеница да смо опет изложени симултаној импортацији са више страна и на више локација као и чињеница да је број контаката које су обољели остварили висок“, наводе из Института.

Бобан Мугоша, директор ИЗЈ

У Црној Гори и највећем дијелу Европе, у случају непоштовања мјера превенције, а посебно физичког дистанцирања, ношења маски и хигијене, нови талас оболијевања од коронавируса могао би да дође и прије јесени, упозорио је Институт за јавно здравље (ИЈЗ).

Из Института су агенцији МИНА казали да искуства из других држава указују да је могуће да до новог таласа корона вируса вируса дође и прије јесени.

У случају непоштовања мјера превенције а посебно физичког дистанцирања, ношења маски и хигијене руку врло је вјероватно и могуће да ће до поновног масовнијег оболијевања на сјеверној хемисфери доћи и прије јесени“, навели су из ИЈЗ.

Како су казали, тренутни ниво оболијевања у Црној Гори, предстасвља донекле очекивани сценарио.

Забрињава чињеница да смо опет изложени симултаној импортацији са више страна и на више локација као и чињеница да је број контаката које су обољели остварили висок„, наводе из Института.

Према њиховим ријечима, посебно забрињава начин на који је дошло до истовремене импортације вируса који указује на низак степен личног схватања опасности коју коронавирус носи и непридржавања мјера и препорука.

Из ИЈЗ су рекли да у Црној Гори примјена строгих мјера ограничавања кретања и других рестрикција остаје као могуће али посљедње рјешење.

Примјена строгих мјере ће бити искључиво у ситуацији ако дође до раширене трансмисије вируса које је праћено високим стопама хоспитализације или умирања„, казали су из ИЈЗ.

Из те здравствене установе су саопштили да тренуто не постоје валидни научни подаци који указују на слабљење вируса ни адекватно биолошко објашњење за то.

Нижа смртност која се региструје треба се узимати са резервом јер је врло вјероватно да је посљедица чињенице да тренутно више обољевају оне категорије становништва које се не сматрају посебно угроженима односно млађи„, сматрају у ИЈЗ.

Они су казали да се у посљедње врије хронично обољеле особе и стари боље придржавју мјера превенције и да мање оболијевају.

Према њиховим ријечима, ситуација са коронавирусом у Кини, не разликује се много од других држава у свијету.

Оно што је сигурно је да вирус улази у широку циркулацију широм свијета, тако да су могућа поновна жаришта нарочито тамо гдје су опште мјере нагло ублажене и попуштене односно тамо гдје се на индивидуалном нивоу не води рачуна о поштовању мјера превенције“, рекли су из ИЈЗ.

Из ИЈЗ сматрају да ће у наредном периоду највећи притисак бити на епидемиолошке службе Института, домова здравља и микробиолошку лабораторију.

Њихов ће задатак бити да правовремено детектују сумњиве случајеве, лабораторијски их обраде, идентификују обољеле и њихове контакте и да их смјесте у одговарајућу изолацију како би сузбили даље ширење. Изолација обољелих у болницама ће се такође примјењивати код оних обољелих чија клиничка слика буде захтјевала„, навели су из ИЈЗ.

Из Института су рекли да је црногорски здравствени систем доста спремнији за други талас коронавируса.

Међутим, са оваквим противником против којег још увијек немамо одговарајуће фармаколошке мјере превенције нити лијечења сви напори за превенцију се још своде на поступање односно адекватно понашање грађана“, навели су из те здравствене установе.

Из ИЈЗ сматрају да су и грађани знатно спремнији за нови талас.

Можда су тренутно заборавили разарајућу моћ корона вируса и тешке слике из најпогођенијих држава, али смо сигурни да су у потпуности спремни да се посвјете заштити личног и колективног здравља те да ће бити још одговорнији у недељама које су пред нама него што су били у марту и априлу“, закључили су из ИЈЗ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest