Индекси пали након четири седмице раста

Цијене дионица су на свјетским берзама пале, након четири седмице раста, јер је спласнула склоност улагача према ризику

Цијене дионица су на свјетским берзама пале, након четири седмице раста, јер је спласнула склоност улагача према ризику, с обзиром на то да централне банке због високе инфлације подижу каматне стопе, док се раст економија успорава.

На Wалл Стреету је Доw Јонес ослабио 0,2 одсто на 33.706 бодова, док је С&П 500 склизнуо 1,2 одсто на 4.228 поена, а Насдаq индекс 2,6 одсто на 12.705 бодова.

На највећој свјетској берзи је завладао опрез, јер улагачи нијесу сигурни да је тренд раста тржишта, који је трајао четири седмице, одржив, преноси Хина.

„На тачки смо када улагачи покушавају да докуче хоће ли повећање каматних стопа зауставити раст тржишта. Два су табора – они који сматрају да је најгоре иза нас, па купују дионице, и они који сматрају да најгоре тек слиједи, да је недавни успон цијена дионица само одскок на тржишту ‘медвједа’ и да слиједи нови пад”, објаснио је партнер у фирми Цхеррy Лане Инвестментс, Рицк Мецклер.

Након оштрог пада у првој половини године, С&П 500 индекс порастао је око 13 одсто од средине јуна, што се, између осталог, захваљује бољим него што се очекивало кварталним пословним резултатима компанија.

Посљедњих седмица тржиште је подржавао и благи пад инфлације у Сједињеним Америчким Државама (САД) с највиших вриједности у више од 40 година, јер је то подстакло наду улагача да америчка централна банка, Федералне резерве (Фед), неће убудуће повећавати каматне стопе тако агресивно као до сада.

Фед је од марта подигао камате за 2,25 процентних поена, а очекује се да ће их повећати и у септембру. Но, улагачи се надају да ће то повећање бити за 0,5, а не 0,75 процентних поена, како се донедавно очекивало.

То ће, свакако, успорити раст економије, но улагачи се надају да ће је Фед „мекано приземљити“, а не гурнути у дубоку рецесију. Ипак, посљедњих дана улагачи не налазе разлога за куповину дионица, с обзиром на ситуацију у највећим свјетским привредама. Америчка економија технички је у рецесији, а рецесија због енергетске кризе пријети и еурозони, док се раст азијских економија, посебно кинеске, успорава.

И на већини европских берзи цијене дионица су пале, јер је инфлација у еурозони достигла нову рекордну вриједност, па из Европске централне банке (ЕЦБ) поручују да ће ускоро поновно знатно повећати каматне стопе.

Лондонски ФТСЕ индекс ојачао је 0,6 одсто на 7.550 бодова. Франкфуртски ДАX склизнуо је 1,8 одсто на 13.544 поена, а париски ЦАЦ 0,9 одсто на 6.495 бодова.

На берзи у Токију, Никкеи индекс ојачао је 1,3 одсто на 28.930 бодова.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest