ISPLIVALI NOVI DETALJI Pogledajte šta je sve nestalo: Četiri dana iznosili stvari iz tunela

Foto: Rade Koprivica/Valda CG

U depo Višeg suda u Podgorici provaljeno je 8. septembra, a lopovi su materijalne dokaze pohranjene u toj prostoriji krali do 11. septembra, utvrđeno je istragom podgoričkog tužilaštva i policije, saznaju „Vijesti“.

Prema istim informacijama, istragom je do sada utvrđeno da su u tom periodu ušli u prostorije depoa, u kojem su izvršili pregled i preturanje više stvari i predmeta u kojima se vode ili su završeni sudski postupci, ali i da su obili zaključanu kancelariju u kojoj se nalazi oružje.

“I protivpravno oduzeli i prisvojili – revolver ‘CZ’ model 83/84 kalibra 357, magnum, fabrički broj 67**2, pištolj marke ‘zastava’ kalibra 6,35, fabrički broj E*******0, pištolj marke ‘CZ’ model M57, kalibra 7,62, fabrički broj C-****2, pištolj-revolver marke ‘LANHAM MK III magnum 357 CTG’, fabrički broj 9****L, pištolj – revolver marke ‘magnum 357 – SMITH WESSON’, fabrički broj D*****5, model 13-1 i puška marke ‘BAIKAL’ broj H***2, lovačka puška marke ‘BAIKAL’ model IJ-27E, fabrički broj 1***0, pištolj marke ‘Rr-51 POLICE’, kalibra 7,65 mm, fabrički broj 6****4 i pištolj marke ‘CZ’ model M 70, kalibra 7,6 mm, izbrisanog fabričkog broja”, piše u spisima u koje su „Vijesti“ imale uvid.

„Vijesti“ saznaju da je, iz predmeta koji se vode pred Višim sudom, u namjeri sprečavanja i otežavanja dokazivanja, krimi-ekipa ukrala i pištolj “Zoraki” M 906B kalibra 7,65 mm i šest metaka u okviru, zatim “broving” fabričkog broja Y***7, još jedan NN marke i broja kalibra 7,65 mm, zatim “CZ”, model 75 LUGER, fabričkog broja 6**9, “CZ” model 57 kalibra 7,62 mm bez fabričkog broja…

Iz tih predmeta ukraden je i “Valter Creed” kalibra 9 mm, sa kog je mehanički uklonjen fabrički broj, zatim “GLOK” fabričkog broja B*****4, “CZ” model 57 kalibra 7,62 TT na kom je uništen fabrički broj.

“I ‘CZ PARA’, kalibra 9 mm, fabričkog broja 6***6 i puške marke ‘crvena zastava’ kalibra 223 reming, fabričkog broja 1***7”.

Oružje su, tvrde istražitelji, kroz prethodno napravljeni tunel 11. septembra odnijeli sa sobom do podruma, a zatim ga smjestili u kofere i najlonske kese i sa sobom ih odvezli taksi vozilom do stana na Zabjelu…

Naredba

Tužilac Marko Mugoša donio je naredbu o sprovođenju istrage protiv uhapšenog Podgoričanina Predraga Mirotića (32), četvorice bjegunaca iz Loznice – Veljka Markovića (32), njegovog strica Milana Markovića (53), Dejana Jovanovića (30) i Vladimira Erića (32) koji su, kako se sumnja, od kraja jula do 11. septembra kopali tunel do sudskog depoa.

Naredbom je obuhvaćeno i više osoba na čijoj identifikaciji istražitelji rade.

Sudija za istragu Osnovnog suda u Podgorici prihvatio je juče njegov predlog i donio naredbu o raspisivanju potjernice za četvoricom srpskih državljana, ali i da Mirotiću, Markovićima, Jovanoviću i Eriću odredi pritvor.

Pravna zastupnica Mirotića, advokatica Tijana Živković, kazala je sinoć Vijestima da će izjaviti žalbu na rješenje sudije.

Iz Osnovnog suda u Podgorici saopšteno je da je Mirotiću pritvor određen zbog osnovane sumnje da je izvršio krivična djela kriminalno udruživanje, teška krađa i sprečavanje dokazivanja putem pomaganja:

“…Te u odnosu na okrivljene M.V., M.M., J.D., E.V., zbog osnovane sumnje da su izvršili krivična djela kriminalno udruživanje, teška krađa i sprečavanje dokazivanja u saizvršilaštvu, i u odnosu na njih naredio izdavanje potjernice, budući da su bjekstvu”, piše u saopštenju koje potpisuje sudija portparol Ivana Becić.

Ona pojašnjava da za njih petoricu, na osnovu dokaza koje je do sada prikupilo tužilaštvo, stoji osnovana sumnja da su izvršili krivična djela:

“Što je prvi i osnovni uslov za određivanje pritvora”.

“U odnosu na okrivljenog M.P. određen je pritvor zbog postojanja posebnih okolnosti koje ukazuju da bi ovaj okrivljeni ukoliko bi se našao na slobodi mogao ponoviti krivično djelo, budući da se radi o licu koje je ranije višestruko osuđivano za različita krivična djela kao i za krivično djelo protiv imovine, za koje se i u ovom postupku sumnjiči, usljed čega se radi o licu koje je sklono vršenju krivičnih djela i u odnosu na kojeg prethodna osuđivanost očito nije postigla svoju svrhu kažnjavanja da više ne vrši krivična djela. Takođe je određen pritvor ovom okrivljenom i zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati postupak uticanjem na saučesnike, kao i druga za sada nepoznata lica koja su neposredno učestvovala, budući da se branio ćutanjem. Pritvor je određen i okrivljenima M.V., M.M., J.D., E.V., bez prethodnog saslušanja, budući da se isti kriju i tako su nedostupni državnim organima, zbog čega je naređeno i izdavanje potjernice”, piše u saopštenju.

pogled.me

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest