Изетбеговић: Црногорци показали чојство и да су спремни одбацити историјске заблуде

Вријеме читања 3 минута


Изетбеговић
Лидер Странке демократске акције (СДА) Бакир Изетбеговић изјавио је да је Резолуција Скупштине Црне Горе, којом се осуђује геноцид у Сребреници и забрањује његово негирање, велики корак ка прихватању истине о догађајима из деведесетих година прошлог вијека.

Изетбеговић је оцијенио да је то основ за наставак успостављања повјерења и изградње бољих односа међу државама и народима на Балкану.

“Нервозне реакције које долазе из Србије показују, нажалост, да на тој страни још нема спремности за такву врсту суочавања са истином. Томе најбоље свједочи реакција предсједника Србије Александра Вучића, који Црној Гори приговара што се ‘мијеша у питање Сребренице’ и пита се ‘какве везе има Сребреница са Црном Гором’”, написао је лидер СДА.

Према његовим ријечима, Црногорци и Црна Гора, као и сви народи и државе који припадају цивилизованом и демократском свијету свакако треба да се “мијешају у питање Сребренице”.

“Било који злочин почињен над недужним људима, а нарочито геноцид, тиче се сваког праведног и истинољубивог човјека на свијету, сваког народа и сваке државе”, навео је Изетбеговић.

Додао је да томе свједоче бројне резолуције широм свијета, од Америке и Аустралије, до Азије и Европе, којима је осуђен геноцид над Бошњацима у Сребреници.

“Посебно Црна Гора има шта да каже о геноциду који је почињен у Сребреници, јер је политиком (Слободана) Милошевићевог режима била увучена у агресију на Босну и Херцеговину и зло које је почињено широм Балкана”, нагласио је лидер СДА.

Изетбеговић је даље рекао да су Црногорци у Скупштини Црне Горе, са сребреничким цвијетом на реверу, показали да у њима живи храброст и истинољубивост, коју “они једном ријечју зову – чојством”.

“То чојство значи осврнути се за собом, погледати се у огледало и признати да си направио грешку и гријех. Црногорци су оваквим односом, попут највећих европских народа, показали да су спремни да одбаце историјске заблуде и да на темељима истине, ма колико она некад горка била, граде будуће односе са својим окружењем”, оцијенио је он.

Још је казао да је прије пар година изгледало да ће и Србија, предвођена Вучићем, имати снаге да се суочи са прошлошћу.

“Нажалост, то се није десило и вјероватно се неће ни десити. Вучић се враћа самозаваравању у ком било који Србин и Србија никад не могу бити криви и одговорни за почињено зло. А криви су”, оцијенио је Изетбеговић.

То, како је казао, неопозиво свједочи историја, пресуде Хашког трибунала и Међународног суда правде.

“Пред оба суда правоснажно је пресуђено да је у Сребреници почињен геноцид. Пред Хашким трибуналом пресуђено је већини српског војног и политичког руководства, а пред Међународним судом правде Србија је, као прва држава на свијету, због неспрјечавања, проглашена кривом за кршење Конвенције о геноциду УН-а”, нагласио је Изетбеговић.

Даље је навео да, “иако су међународни судови утврдили кривицу појединаца и одговорност система оличеног у Милошевићевом и (Радована) Караџићевом режиму, Вучић већ годинама упорно кривицу жели оставити на терет комплетног српског народа, чиме очито жели амнестирати злочинце из тог народа и систем који их је произвео”.

“То је питање на које ће Срби и Србија сами себи морати дати одговор. Притом, морали би имати на уму да су бежање од суочавања са истином, нове-старе заблуде оличене у тзв. ‘српском свијету’ као замијени за ‘Велику Србију’, припрема за нове патернализме, за тихе агресије и покушаје доминације, који никоме ништа добро неће донијети”, закључио је Бакир Изетбеговић.

Извор: Бета

One thought on “Изетбеговић: Црногорци показали чојство и да су спремни одбацити историјске заблуде

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest