Изручен оптужени турски терориста, ухапшен у Црној Гори


Мехмет Гезер, наводни организатор бомбашких напада 2013.године у јужном турском граду Рејханли изручен је турским органима из Сједињених Америчких Држава гдје је био у затвору, јавили су турски медији. Гезер је ухваћен 2016. године у Црној Гори и потом изручен је Сједињеним Америчким Државама гдје је био затворен имајући у виду оптужбе за шверц наркотика и оружја. Но, САД су га у четвртак изручиле Турској.

Турска полиција је у саопштењу навела да је Гезер депортован у Турску и да је стигао у Истанбул у четвртак.

У саопштењу се наводи и да је Јусуф Назик, који је осуђен за припрему напада на Рејханли, рекао у својим изјавама истражитељима да му је Гезер наредио да изврши бомбашке нападе, преносе турски медији.

Турска је тражила Гезера под оптужбом за чланство у терористичкој организацији и „нарушавање интегритета државе“ (злочин везан за тероризам), док је за њим био расписан међународни налог за хапшење због оптужби за трговину дрогом.

Подсјетимо, како је саопштила црногорска полиција те 2016.године, држављанин Турске Мехмет Гезер је изручен америчким властима како би се суочио са кривичним оптужбама за продају оружја мексичким нарко-дилерима.

НЦБ Интерпол Вашингтон је расписао међународну потјерницу за Гезером ради вођења кривичног поступка у САД, због основане сумње да је одговоран за конспиративно удруживање у циљу увоза наркотика и покушај уношења наркотика. Такође и за конспиративно удруживање ради помагања и подстицања посједовања ватреног оружја у вези са помагањем при извршењу кривичног дјела трговина дрогом и кривично дјело прање новца.

Полиција је тада у сарадњи са службеницима специјалне агенције Сједињених Америчких Држава за сузбијање дроге (ДЕА), спровела акцију „Ловац“ у којој је ухапшен Гезер.

Нјему се судило пред Окружним судом САД, Јужни дистрикт Нјујорк, због сумње да је на међународном нивоу прокријумчарио веће количине дроге.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest