Како да се изборимо са страхом од вируса

Пише:Катарина Вукићевић дипл.психолошкиња

Нормално је плашити се! Нормално је бити забринут! И не треба се стидјети тога. Све док је наша забринутост у границама да можемо несметано да функционишемо, она нас покреће да истражимо начине којима можемо да заштитимо себе и људе око себе. Онда када страх прерасте у панику наше понашање постаје дезорганизовано.

ПОСЉЕДИЦЕ ПАНИКЕ

Паника групе обично изазива хаотично понашање и губитак сваког облика самоконтроле. Примјера ради, праисторијски људи су вјешто користили панику животиња — оне би се у сусрету са ватром или прејаким звуком тако успаничиле да су неријетко у саме падале у провалије и тако гинуле.

Посљедњих дана на друштвеним мрежама шире се коментари неодговорних особа које износе лажне вијести изазивајући панику, узнемиреност и страх код грађана, а што може произвести разне посљедице. Готово све земље су увеле одговарајуће казне за ширење панике и дијељење неистинитих информације.

Како би ми сами спријечили осјећај панике потребно је пратимо истините информације које нам саопштавају љекари из релевантних здраствених институција, те њихове инструкције и упуства!

Старији људи памте ратне периоде, вијеме инфлације, кризе, године гладовања.. те своја искутва и страховања преносе и на млађе нараштаје. Јако је битно да запамтимо, да иако могући, ти најгори сценарији нијесу “записани“ да ће се догодити! И потребно је да не паничимо, да не стварамо залихе и тиме ширимо осјећај панике и појачане забринутости, већ да разумијемо те страхове, научимо да стратешки одговоримо на њих и суочимо се са њима.

Запамтимо! Паника рађа панику и код других људи! Зато у овим тешким данима будимо људи и научимо да се солидаришемо са другима.

КАКО МОЖЕМО ДА ПРЕВАЗИЂЕМО СТРАХОВЕ?

Ако не можемо побиједити страх, ако га не можемо потиснути, ако не можемо побећи од њега, шта онда можемо учинити са страхом? – суочити се! Схватити шта је оно што нас највише плаши у овом “хаосу“ који се дешава око нас.

Ми се заправо никада не бојимо ситуација, чешће се плашимо идеја у које верујемо а не непосредне реалности која нас окружује.

Дакле, шта можемо да радимо како би избјегли панику?

  1. У борби са страхом  важно је усмјерити свој фокус на промјену перспективе и начина којима интерпретирамо насталу ситуацију да би научили да се изборимо са њом.
  2. Други корак је настојање да се елиминишу нездраве навике којима одговарамо на стресне околности (прибјегавање гомилању ствари, злоупотребе разних супстанци..)
  3. Физичка активност омогућава ублажавање психосоматских реакција.
  4. Различите технике јоге су веома ефикасне за санирање  посљедица  нагомиланих стресних доживљавања током дана. Јога се комбинује са техникама дисања и медитацијом.

Обратите пажњу на дисање – Постаните свјесни свог дисајног образца. Не ограничавајте издах. Успорите дисање и издахните до краја.

Битно је знати да увијек постоји опција да се можемо обратити стручном лицу онда када примјетимо или се забринемо да наш страх постаје већи од нас и када нијесмо сигурни који је наш следећи корак. Терапија разговором је у оваквим ситуацијама и више него корисна. Битно је да се  суочимо са темељом свог страха, како би се избјегли напади панике. Јер корона вирус и информације које нам пристижу са свих страна су нешто ново за све нас и имамо право на сву помоћ коју можемо да добијемо како би научили да се носимо са новонасталом ситуацијом.

СТРАХ И НЕПОТНАТЕ СИТУАЦИЈЕ ИЗАЗИВАЈУ СТРЕС!

Свеједно је да ли смо забринути због нас самих, или наших родитеља, бака и дека који су угроженији. Овакве ситуације код свих нас изазивају стрес.  Доживљај стреса се може испољавати у виду физичких и психичких симптома: Као што су пад имунитета, несаница, сметње у дисању, бол у грудима, болови у мишићима, кардиоваскуларног система… те константна присутност негативних мисли, пад концентрације, присуство негативних емоција..   Управо ови симптоми стреса изазивају  посљедице у виду зачараног круга проузрокујући још већу забинутост  и константан  осјећај нелагодности.

Оно што можемо радити у овим данима изолације јесте ограничено, али нам се отварају врата да  истражимо своју креативност, те осим скретања мисли са негативних идеја или јачања страха ми можемо пронаћи много начина да се забавимо, да научимо. Можемо искористи ово вријеме да помогнемо другима. Можемо читати, писати, сликати. Бавити се собом. Радити на својим квалитетима и јачати их, те суочити се са својим недоумицама и страховима.

Умјесто гомилања информација из непоузданих извора можемо истраживати начине да скренемо себи мисли и ојачамо своје квалитете, те научимо да превазиђемо своје страхове и помогнемо другима да се суоче са својим.

Јер једино заједно, једино дисциплиновано, једино сложно можемо да побиједимо страх и научимо се стрпљењу како би се суочили са корона вирусом!

2 thoughts on “Како да се изборимо са страхом од вируса

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest