Како се правилно заштитити од сунца

Пише: Лејла Кубуровић Кастрат дипл. фарм. спец.


Излагање коже сунчевим зрацима има бројне позитивне ефекте на људски организам, као што су синтеза витамина Д, стимулација крвотока, побољшање крвне слике, повољан утицај на кожна обољења, побољшање расположења и активација природног заштитног механизма коже. Међутим, познато је да прекомерно излагање коже сунчевом зрачењу доводи до појаве црвенила, соларног еритема, опекотина и фотосензибилизације. Такође, утиче на структуру везивног ткива коже и производњу слободних радикала доводећи тако до прераног ( фотостарења) и појаве флека на кожи. Оно што је сигурно најважније поменути је да може довести до развоја канцера коже.
Превентивне мере за заштиту коже од сунчевог зрачења обухватају, пре свега, избегавање излагања сунчевом зрачењу у периоду када је УВ зрачење најјаче (10-16 х), коришћење одговарајуће одеће која ће заштитити кожу, шешира, наочара, као и примену одговарајућих производа за заштиту коже од сунчевог зрачења. У свакодневној нези препоручује се примена СПФ 15+, а у току лета СПФ 30+.
Најчешћа стратегија је наношење на кожу производа за заштиту коже од сунчевог зрачења који у свом саставу садрже супстанце које могу да апсорбују, рефлектују или расипају УВ фотоне. То су кремови, лосиони, гелови или уља којима се постиже вредност фактора за заштиту од сунца (СПФ) најмање 15 и више. Да би постигли очекивани ефекат заштите коже морају се користити у довољној количини и примењивати довољно често у складу са променљивим условима средине. Људи често користе препарате за сунчање много ређе и у много тањем слоју него што је препоручено. Ако се користе према препоруци, једна бочица од 200 мл препарата довољна је за 5 апликација на читаву површину коже.
Најбоље је производ нанети 15-30 минута пре излагања сунцу, затим 15-30 минута након што сунчање отпочне, а потом слој обнављати на свака 2-3 сата и обавезно након пливања. Што се тиче „водоотпорних“ препарата, они одржавају вредност СПФ до 40 минута након урањања у воду.Важно је нагласити да бебе и малу децу никада не треба излагати директним сунчевим зрацима.
Морамо знати да не постоји безбедан начин да се добије препланули изглед сунчањем, па би у будућности једна од стратегија могла бити промена уобичајеног мишљења о препланулом изгледу као атрактивном.

2 thoughts on “Како се правилно заштитити од сунца

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest