Катнићева смјена кључна и неминовна: Затварање истраге против Вељовића још један доказ заробљености тужилаштва

Премијер Црне Горе Здравко Кривокапић изјавио је раније да савјетник црногорског предсједника и бивши директор управе полиције Веселин Вељовић предводи Патриотско-комитски покрет, који је, како је рекао, „свој штаб из полиције преселио у штаб паралелног органа“

Катнић и Вељовић

Специјално државно тужилаштво затворило је предмет против Веселина Вељовића, савјетника за безбједност предсједника Црне Горе, који је био формиран на основу тврдњи премијера Здравка Кривокапића и потпредсједника Владе Дритана Абазовића.

Главни специјални тужилац Миливоје Катнић тражио је од Управе полиције информације и доказе о учешћу Вељовића у организацији протеста грађана и планирању изазивања хаоса у земљи.

Веселин Вељовић, фото: Марко Илић

Полиција му је у два наврата одговорила на захтјеве, а тужилац је, како Дан сазнаје од извора из СПО, сматрао да нема довољно сазнања на основу којих би се обезбиједили докази и покренуо поступак против бившег шефа полиције.

Кривокапић: Вељовић предводи Патриотско комитски покрет

Премијер Црне Горе Здравко Кривокапић изјавио је раније да савјетник црногорског предсједника и бивши директор управе полиције Веселин Вељовић предводи Патриотско-комитски покрет, који је, како је рекао, „свој штаб из полиције преселио у штаб паралелног органа“.

Знамо да ово све финансира организовани криминал у дослуху са политичарима, јер они на тај начин чувају своје интересе“, рекао је Кривокапић.

Наш портал упутио је питања кабинету предсника Владе како би прокометрисали Катнићеву одлуку да затвори предмет против Вељовића, те да ли је то још један доказ о заробљености тужилаштва у Црној Гори. Из Кривокапићевог кабинета нам је речено, да ће јавност бити благовремено обавијештена о том питању. Јуче се, међутим нису оглашавали.

УРА: Очекивана одлука СДТ

Из Грађанског пкрета УРА су нам казали да одлука Специјалног државног тужилаштва (СДТ) да затвори предмет против Веселина Вељовића, савјетника за безбједност предсједника Црне Горе Мила Ђукановића, који је био формиран на основу тврдњи премијера Здравка Кривокапића и потпредсједника Владе Црне Горе др Дритана Абазовића да је један од организатора „комитских“ протеста, дефинитивно још једном показује да правосуђе у Црној Гори не функционише слободно, и да су реформе у том погледу неопходне за даљи прогрес.

УРА

„Не можемо рећи да нас је одлука СДТ-а изненадила, јер је била очекивана, с обзиром на то да реформе у Тужилаштву тек предстоје, усвајањем нових Тужилачких закона. Смјена Катнића је неминовна, дакле, не ради се о томе да ли ће бити смијењен, већ када, јер сваки такав поступак мора бити одрађен у складу са законом“, кажу из ГП УРА.

У супротном, не можемо, истичу, имати истинску владавину права.

„Због тога, вјерујемо да ће предстојеће усвајање Тужилачких закона коначно отпочети процес ослобађања правосуђа у Црној Гори“ саопштено нам је из ове партије.

СНП: Неопходно усвајање тужилачких закона

Одлука Миливоја Катнића да обустави процес против Вељовића није изненадила ни Социјалистичку народну партију (СНП)

„СНП није ни очекивала да ће специјални државни тужилац Миливоје Катнић покренути било какав поступак против Веселина Вељовића, којег су предсједник и потпредсједник Владе означили као организатора тзв. патриотско-комитских протеста. Не може се очекивати од заробљеног Специјалног државног тужилаштва, које још увијек ради у интересу ДПС-а, да процесуира једну од ударних песница бившег режима, која је деценијама била на првој линији одбране “тековина” Демократске партије социјалиста, односно Мила Ђукановића и клике око њега“, наводе из СНП за портал ИН4С.

Према њиховим ријечима, ово је још један разлог који нас учвршћује у увјерењу да је усвајање Закона о државном тужилаштву пријеко потребно.

СНП, лого

„Смјена Миливоја Катнића један је од кључних корака који су неопходни како би се ова институција коначно ослободила и почела да ради свој посао онако како треба, а прије свега у интересу државе и грађана“, закључили су из СНП-а.

Тужилачки закони пред Скупштином 11. маја

Шефови клубова посланика владајуће већине предали су у Скупштинску процедуру Предлог измјена закона о Државном тужилаштву, a o томе ће се расправљати 11. маја.

Венецијанска комисија објавила је негативно мишљење на предложене измјене тужилачких закона које им је упутила Влада Црне Горе у марту. 

Закони су, на предлог парламентарне већине која је освојила власт на изборима крајем августа 2020. године, а који би јој омогућили промјене у Тужилаштву, већ у скупштинској процедури.

Њихово изгласавање било је планирано за 18. фебруар, али је стопирано и одложено услед притиска Европске уније (ЕУ), у чему их је подржала и Амбасада Сједињених Америчких Држава (САД).

Од Венецијанске комисије је тражено мишљење након упозорења из ЕУ која је исказала резерве према намјери да се до кадровских промјена у тужилаштву дође усвајањем Закона о тужилаштву за организовани криминал и корупцију, чиме би се укинуо актуелни Закон о државном тужилаштву који је усклађен са европским стандардима.

Предложене измјене закона подразумијевале су да постојећи тужиоци у Специјалном државном тужилаштву (СДТ), на челу са главним специјалним тужиоцем Миливојем Катнићем, остану нераспоређени, чиме би им практично престао мандат.

Венецијанска комисија наводи да се мора поштовати сигурност мандата актуелног главног специјалног државног тужиоца који не смије бити смијењен под изговором законодавне реформе, а уколико је крив за недолично понашање, мора да се суочи са дисциплинском или кривичном одговорношћу.

Они сматрају да институционалне реформе не смију бити покренуте само због смјене појединаца на кључним позицијама.

IN4S

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *