KINESKI VOJNI EKSPERT: SAD bi mogle da započnu rat na Balkanu, pošto rusko-ukrajinski sukob nije donio željeni efekat!

Foto: Jutjub printskrin/ Kosovo Online

Sjedinjene Američke Države mogle bi da započnu rat na Balkanu kako bi destabilizovale situaciju u Evropi, piše list „Global tajms“.

„Pošto rusko-ukrajinski sukob nije donio željeni efekat za SAD, Vašington mora da stvori novi rat na evropskom kontinentu“, smatra kineski vojni ekspert Song Žongping.

Prema njegovim riječima, Sjedinjene Američke Države se nadaju da će na taj način uništiti evropsku ekonomiju i povećati zavisnost Evropske unije od SAD.

Istovremeno, stručnjak dodaje da suverenitet i nacionalna bezbjednost Srbije nisu prioritet NATO-a.

„Međutim, pošto je rusko-ukrajinski sukob oduzeo mnogo energije i resursa Sjedinjenim Američkim Državama, one će vjerovatno razmatrati produbljivanje raskola između Srbije i Kosova kao priliku koju bi mogle da iskoriste“, rekao je ekspert i dodao:

,,NATO, sa jedne strane, poziva na smirivanje tenzije, a sa druge strane povećava vojno prisustvo. Čini se da NATO kupuje vrijeme da bi naoružao Kosovo. Iz prošlih ratova jasno je da su SAD prilično dobre u pretvaranju da su pravične u zaustavljanju borbe, dok pomažu jednoj strani, kupujući vrijeme onima koje podržavaju pozivanjem na prekid vatre. Obećanja NATO-a i drugih zapadnih zemalja o zaštiti Srba na Kosovu jednostavno se ne mogu ispuniti. U članku u „Fajnenšel tajmsu“ navodi se da je pokušaj Zapada da zaliječi podjelu između Srbije i Kosova osuđen na propast“ , naveo je Žongping.

On je zaključio da je krajnji cilj Bijele kuće da i Evropa i Rusija pretrpe gubitke, što bi Vašingtonu omogućilo da zadrži svoju hegemoniju.

pogled.me

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest