KOKAIN IZ POŠILJKE BANANA: Viši sud najavio da će biti uništeno 500 kg te droge

Stekli su se uslovi za uništenje 500 kilograma kokaina nađenog u magacinu kompanije „Voli“ u januaru ove godine, s obzirom da je to količina koja se odnosi na predmet koji je pravosnažno okončan. Ta informacija potvrđena je za Portal RTCG iz Višeg suda u Podgorici.

Iz Višeg suda su odgovarali na naša pitanja, imajući u vidu da je u avgustu 2021. godine u Zeti oduzeto 1,2 tone kokaina, a u januaru 2022. u magacinu firme „Voli“ nađeno 500 kilograma kokaina, gdje se ta droga danas čuva ili je već uništena.

„Navedena količina droge se i dalje čuva u Višem sudu u Podgorici. Količina droge od 1,2 tone se odnosi na predmet koji još uvijek nije pravosnažan, tako da je neophodno njeno dalje deponovanje u ovom sudu, dok se druga količina odnosi na predmet koji je pravosnažno okončan, te su se stekli uslovi za njeno uništenje, koje će se obaviti kada se za to budu stekli tehnički uslovi. Kapaciteti depoa Višeg suda već duže vremena ne zadovoljavaju potrebe Višeg suda, ne samo kada je u pitanju skladištenje droge, već i ostalih oduzetih predmeta i arhivskog materijala, tako da to predstavlja jedan od najizraženijih problema u svakodnevnom funkcionisanju, koji će se izgleda riješiti tek onda kada bude izgrađena Palata pravde ili sud preseli na neku drugu lokaciju“, saopštili su iz Višeg suda u Podgorici u odgovoru na pitanja Portala RTCG.

Špediter Đoko Drobnjak pušten je na slobodu nakon što je Apelacioni sud Crne Gore potvrdio odluku da se protiv njega obustavi krivični postupak za šverc 500 kilograma kokaina iz Ekvadora u Crnu Goru, nađenog u magacinu kompanije „Voli“. Drobnjak je bio jedina osoba koja je bila uhapšena nakon pronalaska kokaina. Kokain je zaplijenjen 12. januara u magacinu kompanije „Voli“, nakon što su ga zaposleni ove kompanije pronašli skrivenog u tovaru sa bananama. Potom su slučaj prijavili policiji.

Iako je tužilaštvo pokrenulo krivični postupak protiv špeditera Drobnjaka zbog sumnje da je član kriminalne grupe formirane radi šverca kokaina iz Južne Amerike u Evropu, slučaj je završen tako što su sve optužbe odbačene a sudovi su odlučili da je Drobnjak nevin.

U avgustu 2021. godine u Podgorici su uhapšeni Budimir i Marina Krstović zbog sumnje da su učestvovali u švercu 1.400 kilograma kokaina takođe zaplijenjenog u kontingentu sa bananama, u naselju Mojanovići u Zeti kraj Podgorice. Tužilaštvo je podiglo optužnicu protiv Krstovića, ali su oni oslobođeni optužbi.

Evropska komisija upozoravala je u izvještajima o Crnoj Gori da je šverc kokaina sve veći problem, kao i da je sve veći broj crnogorskih državljana koji su u inostranstvu uključeni u kriminalne operacije krijumčarenja narkotika.

pogled.me

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest