Љето 2022. године најтоплије у Европи од када постоје мјерења

Foto: Pixabay

Највише температуре забиљежене су током љета у цјелини, као и у августу, подаци су Коперникуса

Љето 2022. године најтоплије је забиљежено у Европи од када постоје мјерења, подаци су сателитског праћења које спроводи Европска унија, преноси ББЦ на српском.

Низ екстремних топлотних таласа и дуг сушни период у јуну, јулу и августу утицали су да овогодишње температуре буду више од свих претходно забиљежених.

Сервис за климатске промјене Коперникус саопштио је да подаци показују да је август у Европи био најтоплији у историји уз „знатну разлику“.

Мјесец август био је трећи најтоплији на свјетском нивоу, од када постоје мјерења, показују истраживања.

Сваком ко је овог љета искусио интензивне врућине широм континента неће бити изненађујуће што су широм Европе премашене до сада највише забиљежене температуре – са великом разликом, преноси Дан.

Највише температуре забиљежене су током љета у цјелини, као и у августу, подаци су Коперникуса.

Љето је било за 0,4 степена Целзијуса топлије у односу на прошлогодишње, које је било претходно најтоплије.

Август је био за 0,8 степена топлији у однусу на исти мјесец 2018.

– Интензивна серија топлотних таласа широм Европе, уз уобичајене сушне услове, довела је до екстремно високих температура, суше и огромних пожара у многим ђеловима Европе, утичући на друштво и природу на много различитих начина, рекла је Фреја Вамборг, научница у Коперникусу.

Подаци показују да у Европи нису забиљежене највише температуре само у августу, већ и током цијелог љета, док је претходни температурни летњи рекорд био тек једну годину стар.“

У Великој Британији 19. јула забиљежена је највиша температура од 40,3. У односу на претходно највиших 38,7 степена из 2019. забиљежен је значајан пораст, преноси Дан.

Екстреми су забиљежени и у многим другим земљама. У Француској је највиша температура од када постоје мјерења забиљежена у чак 64 регије, док је у јулу у Португалу измјерено 47 степени.

И у Србији су термометри овог љета прелазили 40 пођељак на Целзијусовој скали, а према подацима Републичог хидрометеоролошког завода, најтоплији дан био је 23. јул када је у Банатским Карловцима измјерено 40,6 степени.

Август је и широм свијета био најтоплији од када постоје мјерења, а суше су захватиле и Кину.

Али слика није била баш свуда иста – у многим подручјима пљускови су изазвали поплаве.

Пакистан је недавно погодио влажни период јачи од уобичајеног и изазвао огромне поплаве, а изгубљено је много живота и имовине.

Сателитски подаци такође показују да је у Скандинавији вријеме било влажније од просјека, као и у ђеловима јужне и југоисточне Европе, гђе је огромна олуја донијела снажне вјетрове и падавине.

Климатолози кажу да су очекиване и екстремне врућине и влажни услови могу очекивати у клими која се загријева, гђе су емисије гасова са ефектом стаклене баште из људских активности већ подигле температуре за више од 1,1 степена Целзијуса.

Извор: Дан

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest