MALINARI: Blokiraćemo magistralu na Ribarevinama ukoliko nam država ne pomogne

FOTO: Radio Crna Gora

Sa današnjeg protesta malinara i hladnjačara u Bijelom Polju, poručeno da očekuju pomoć države u rješavanju problema i zatražen prijem kod predsjednika Vlade, Dritana Abazovića. Oni su se danas okupili negodujući zbog situacije u kojoj su se našli, odnosno zbog neprodatog prošlogodišnjeg roda, koji se, još uvijek, nalazi u hladnjačama, samo desetak dana pred početak radova u malinjacima.

Ukoliko se ne izađe u susret njihovim zahtjevima najavili su za četvrtak blokiranje magistrale na Ribarevina.

I pored svih nedaća koje u kontinuitetu prate poljoprivrednike na sjeveru, malinari poručili da neće otići sa svojih imanja, te da će se svom snagom boriti da dobiju prava i mogućnosti kao poljoprirednici i privrednici u drugim crnogorskim regijama.

„Ovdje sve što je započeto, od strane državnih organa, je propalo, što nije slučaj sa južnom i srednjom regijom“, poručio je danas sa protesta malinara u Bijelom Polju, predsjednik Udruženja malinara „Malina Polimlja“ Andro Delić.

„Nećemo dozvoliti da nam unište malinarsto, našu posljednju nadu, koje je, u neku ruku, socijalni program za one koji su ostali da žive ovdje. Nepostojanje ozbiljne strategije razvoja sjevera je više nego uočljivo. Svi dosadašnji projekti, upravo zbog te neozbiljnosti su propali. Ubjeđivali su nas da sijemo krompir radi čipsa, kada smo krenuli projekat je propao. Nije imao ko da kupi krompir koji je na naše tržište stizao iz Poljske. Došla je na red aronija koja je takođe propala, potom su nas ubjeđivali da se bavimo proizvodnjom puževa radi izvoza u Italiju. Svi koji su ušli u taj posao su i sada u dugovima. U Vraneškoj dolini bačeni su milioni na razvoj stočarstva i izgradnju mljekare i pogona za preradu mlijeka, sve je to propalo. Na red je, izgleda došlo i malinarstvo, što nećemo dozvoliti da propadne“, saopštio je Delić.

Teško je slušati razna saopštenja u kojima se stanje na sjeveru ocjenjuje odličnim, što je daleko od istine. Sjever je, naime, služio za dobijanje para iz evropskih fondova preko raznih IPARDA, IFARDA…, a da od toga nije imao nikakve koristi, za razliku od rugih regiona, poručeno je sa protesta.

„Mi smo u rezervatu iz kojeg se obezbjeđuje jeftina radna snaga za primorje i zemlje EU, što je najbolji način za pustošenje sjevera, koje je sve intezivnije. Ova zemlja je prehranila mnoge i tužno je što su sa nje mnogi otišli. Mi ćemo se boriti da takvu situaciju promijenimo na bolje“, poručio je Delić.

Komentarišući zahtjeve hladnjačara i malinara ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković je saopštio da resorno ministarstvo ne snosi nikakvu odgovornost za formiranje otkupne cijene maline od 4,3 eura koja je danas znatno niža.

„Ministarstvo nema mogućnost niti opredijeljena sredstva da nešto učini po tom pitanju. Mislim, da su otkupne cijene prošle godine bile previsoke, te da oni koji su je tada otkupili imaju sada problem. Naravno, ne bježimo od toga da čujemo malinare i da vidimo šta je moguće uraditi, kako bi se ova sitaucija prevazišla. Naravno, moramo poštovati princip da se ne miješamo u politiku cijena, no, vidjećemo šta možemo da uradimo po tom pitanju“, kazao je Radiju Crne Gore, Joković.

pogled.me

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest