Медојевић: Идеја Мицкеја је да козметичким праксама пренесе дугове Владе из 2021 у 2022 и створи лажну слику о ниском дефициту у 2021

Вријеме читања 2 минута
  • Јавне финансије нијесу играчка и Мицкеју треба одмах отети државу из руку јер ће је поломити, а онда, као и свако безобразно дериште, побјећи или ово као наслов

Предсједник Покрета за промјене (ПзП) Небојша Медојевић поново је оптужио министра финансија Милојка Спајића да „шибицарски води државу и јавне финансије“. 

ПОГЛЕД.МЕ

– Мицкеј је најбољи ђак Милове и Весове економије познате под именом „Салдо је нула“. Према плану одлуке о задуживању који треба да усвоји парламент Мицкеј тражи да се задужимо 500 милиона еура за финансирање недостајући средстава у буџету, за откуп или рефинансирање државног дуга још 900.000.000 еура и још 500 милиона за финансирање дефицита и стварање фискалне резерве за и 2023. годину. Плус, Мицкеј тражи да он може да прави своп аранжмане са повјериоцима без конкретних одлука Скупштине и по непознатим условима. Ето како Мицкеј замишља вођење јавних финансија државе- тврди Медојевић. 

Како наводи, одлуком Спајића да се од љета не плаћају обавезе према добављачима и систему јавних набавки Влада је изазвала талас неликвидности система здравства.

– Неки добављачи обустављају радове на путевима, а корисници буџета не могу да реализују одобрене пројекте и инвестиције. Тако Мицкеј неплаћањем обавеза из буџета креира лажну јавну слику да је дефицит буџета мањи него што стварно јесте. Дуг Фонда здравства је 45 милиона према добављачима. Идеја Мицкеја је да козметичким праксама пренесе дугове Владе из 2021 у 2022 и створи лажни слику о ниском дефициту у 2021. години. Само лажи. Само преваре. Шибицарско вођење државе и јавних финансија. Не плаћаш обавезе државе према добављачима и не финансираш редовне инвестиције у државним органима и онда имаш дефицит мањи, али дуг већи. То је та школа “салдо нула”. Наравно да је акценат на што више трансакција око нашег дуга са његовим партнерима из инвестиционих банака од којих он лично има интересе и профите. Већ више пута виђен концепт глобалних лешинара и “убица економија” које резултира колапсом јавних финансија, неликвидношћу привреде, дужничким ропством и хаосом у земљи- истакао је Медојевић. 

Он је позвао све партије владајуће већине да што прије нешто предузму. 

– Јавне финансије нијесу играчка и Мицкеју треба одмах отети државу из руку јер ће је поломити, а онда, као и свако безобразно дериште, побјећи. Онда ћемо ми морати да објашњавамо грађанима и привредницима шта се дешава. Неодржива је постојећа ситуација у којој партије владајуће већине (осим УРА која је у Влади) немају никакав утицај на креирање буџета и других јавних политика, а да треба да гласају за акте који су рађени у интересу и по налогу пет људи за које нико није гласао- закључио је Медојевић. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest