Медојевић о цијени пелета: Овако уговарање цијена је или недостатак познавања ове материје или корупција

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде, Владимир Јоковић, направио је дил са произвођачима пелета на штету грађана и помаже приватницима да додато зараде у условима глобалне кризе, саопштио је предсједник Покрета за промјене (ПзП), Небојша Медојевић.

Фото: Поглед

„Кубик букве са превозом на сјеверу је 45 еура, а произвођачи пелета узимају букву по концесијама. Та се цијена шумском предузећу није мијењала деценију и негдје је око 18 еура по кубику“, рекао је Медојевић.

Он је додао да тежина букве износи око 600 килограма по метру кубном, што значи да знаћи да се за тону пелета не може потрошити више од два кубика. Остали трошкови призводње максимално износе 20 до 25 одсто, што указује да је за производњу тоне пелета максимално неопходно 120 до 130 еура по тони.

Медојевић је казао да се Јоковић нагодио са приватницима да цијена за становништво буде 300 еура по тони, док је прошле године била 150 до 180 еура.

„Укупни трошкови производње пелета су увећани због раста цијене горива и повећања минималне зараде за максимално 20 одсто у односу на прошлу годину. Сада наплаћују од 300 до 400 еура по тони и увећали су цијене 100 до 130 одсто“, казао је Медојевић.

Он је питао ко је овластио Јоковића да прави нетранспарентне и дискреционе дилове са приватницима којима се омогућава енормна зарада на рачун грађана.

„Јоковић је, неком непознатом методом, а највјероватније одокативно утврдио цијену за грађане, по којој приватници треба да зарађују и од 180 до 200 еура по тони“, тврди Медојевић.

Он је додао да Влада није приватно предузеће и не познаје институте договора и нагодби око цијена. Влада би, како је навео, требало да утврди реалне трошкове производње и максималну малопродајну цијену која ће укључивати и неки разумни профит од 20 до 30 одсто.

„Та цијена сигурно не би смјела бити изнад 200 еура по тони, а могла би бити и нижа 20 до 30 еура. То би се утрдило конкретном анализом свих трошкова производње“, рекао је Медојевић.

Он је додао да је цијена коју је Јоковић погодио са приватницима је екстрапрофитерска и школски је примјер злоупотребе картелске позиције на тржишту. У таквим ситуацијама поремећаја на тржишту Влада је дужна да интервенише и утрди максималну цијену за домаће потребе и допусти извоз само тржишних вишкова по цијени која се слободно формира.

Влада се мора вратити у своје уставне оквире и одлуке доносити јавно и транспарентно у предвиђеним процедурама. Овако полуприватно уговарање цијена је или недостатак познавања ове материје или корупција“, тврди Медојевић.

Подсјећамо, потпредсједник Владе и министар пољопривреде Владимир Јоковић вјерује у договор са произвођачима пелета, око цијене тог енергента. Каже и да тона пелета у Црној Гори треба да буде испод 300 еура, а додаје и да држава увијек може да посегне за крајњом мјером – забраном извоза.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest