Медојевић писао Кривокапићу и Вукшићу: Јавност мора да зна истину о посјети Беливука и Миљковића шефовима “кавчана”


Предсједник Покрета за промјене и посланик Демократског фронта Небојша Медојевић упутио је отворено писмо премијеру Здравку Кривокапићу и директору АНБ-а Дејану Вукшићу.

“Као дугогодишњи члан Одбора за одбрану и безбједност , са великом забринутошћу пратим дешавања у безбједоносном сектору, која су резултирала смањеном оперативном способношћу АНБ и Управе полиције у вршењу њихових уставом и законом дефинисаном обавезама”, навео је Медојевић.

Како додаје, унутрашње свађе и сукоби око кадровског позиционирања и расподјеле функција у овим службама изазвале су изузетно и негативне последице по националну безбједност, па самим тим и по безбједност грађана и њихове имовине.

“Због унутрашњег рата између оперативаца и новог директора АНБ, дошло је до застоја у обављању веома важних оперативних радњи, посебно када је у питању оперативна линија рада организовани криминал. Хапшење двојице шефова кавачког клана у Србији, Беливука и Миљковића, за које се одавно сумња да су починило читав низ тешких убистава, отмица, рекетерирања и шверца наркотика, отворило је низ питања о мотивима и последицама њиховог боравка у Црној Гори, крајем јануара ове године”, наводи Медојевић.

Како додаје, према његовим сазнањима, АНБ у оваквом стању унутрашњих сукоба и неповјерења и опструкција није на професионалан начин испратила овај боравак Беливука и Миљковића у Црној Гори и њихове активности.

“То је озбиљан професионалан пропуст, имајући у виду да је дјеловање Кавачког и шкаљарског клана предмет континуиране пажње партнерских служби из ЕУ и САД и да је АНБ у оквиру међународне сарадње имао веома јасне обавезе. Имајући у виду да сам годинама тврдио, да наркокланови у Црној Гори имају снажну логистичку подршку дјелова АНБ, Управе полиције и Царине, што се поклапа са анализама и најмоћнијих западних служби, први задатак новог менаџмента у АНБ мора бити лоцирање и прекидање нелегитимних и криминалних веза оперативаца АНБ и полиције са наркоклановима у Црној Гори”, додаје Медојевић.

Поготову, како наводи, са кавачким кланом, који је након сукоба постао званични државни ДПС клан и који, по свему судећи и даље има логистичку подршку и приступ тајним подацима АНБ и Управе полиције које им, додаје он, тако помажу у обављању криминалних активности и обрачунима са супарничким кланом.

“Имајући у види опасност од последица наставка хаоса у АНБ и УП, које могу резултирати и физичким ликвидацијама новог шефа АНБ и неких политичара и чланова Владе, цијеним да је од изузетне важности да јавност добије пуну истину о сазнањима АНБ и Управе полиције о мотивима и ефектима посјете Беливука и Миљковића, шефовима Кавачког клана, крајем јануара”, истиче он.

Медојевић од Кривокапића и Вукшића тражу одговоре на следећа питања:

  1. Да ли имате оперативна сазнања да је један службеник Сектора за криминалистику и син једног од високих функционера Управе полиције присуствовао прослави 20. јануара 2021. године у Котору у заједно са припадницима Кавачког клана Радојем Звицером, Слободаном, Кашћеланом, Вељком Беливуком и Марком Милинковићем?
  2. Да ли имате оперативна сазнања да ли у периоду ваздушна контрола Србије није дозволила улазак у њихов ваздушни простор хеликоптеру који је полетио из Котора, са пријавом да превозе пацијента са озбиљним повредама кичме, јер нису имали потребна документа, а за који се сумња да је покушано бјекство Вељка Беливука и Милоша Милинковића чланова Кавачког клана?
  3. Да ли имате сазнања да су дан прије хапшења Беливук и Миљковић били у Никшићу код безбједоносно интересантног лица Д.Р. на састанку поводом локалних избора у Никшићу
  4. Да ли имате оперативна сазнања да се један од шефова Кавачког клана, чији је адвокат Дејан Вукшић налази у Шпанији и да тамо организује активности нарко клана из Црне Горе.
  5. Да ли је тачно, да је шеф АНБ наложио да се према Вељу Беливуку не спроводе мјере тајног надзора, током његовог боравка у Црној Гори, и ако је њему био забрањен улазак у Црну Гору.
  6. Да ли је истина да ј директор АНБ након смјена, није именовао никога за начелника службе за организовани криминал?

7.Каква су оперативна сазнања АНБ о дјеловању организоване криминалне групе која се бави шверцом цигарета, а чији је шеф извјесни Саша Пекић и какве су његове везе са кланом из Гранда и Зораном Лазовићем и Душком Голубовићем.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *