MEDVEDEV PORUČIO POLJSKOJ: Ako nema Kalinjingrada, nema ni Varšave – to je ruska gubernija

FOTO: Printscreen

Zamjenik predsjednika Savjeta bezbjednosti Dmitrij Medvedev je, nakon odluke Poljske da „preimenuje“ Kalinjingrad u Kruljevec, predložio svoje opcije za imena poljskih gradova, a samoj Poljskoj vratio je stari naziv, koji je imala dok je bila dio ruske carevine.

Naime, u Poljskoj će se od 9. maja ruski grad Kalinjingrad zvati poljskim imenom Kruljevec, odlučila je komisija za Standardizaciju naziva mesta izvan Poljske. Ne preporučuje se korišćenje naziva Kalinjingrad na poljskom jeziku, a nije validan ni naziv ruske enklave – Kalinjingradska oblast.

Od sada je prihvatljiv samo jedan naziv – Kruljevecka oblast.

„Poljski rusofobi žele svima da drže lekcije iz istorije. Ne sviđa im se ime Kalinjingrad. Predlažu da se umjesto njega zove Kruljevec. E pa onda nema ni Krakova, već Krakau. Nema Gdanjska, samo Dancig. Nema Ščećina, već Štetin. Vroclav, samo Breslau“, napisao je Medvedev na Tviteru.

On je dodao da spisak može da se nastavi i da bi bio dugačak.

„I, naravno, nema Poljske. Može da postoji samo Varšavsko vojvodstvo ili Kraljevina Poljska kao dio Ruske Federacije nasljednice Ruske imperije“, poručio je Medvedev.

Sličnu ideju je predložio i senator Aleksandar Šenderjuk-Židkov iz Kalinjingrada.

„Prema toj logici, Rusija bi Poljsku mogla da naziva po starom nazivu iz perioda 19. i 20. vijeka – Privislinski kraj“, rekao je Židkov.

Reagovao je i Kremlj, koji na odluku Poljske gleda kao na još jedan „neprijateljski čin“, pošto su bilateralne veze i dalje napete zbog sukoba u Ukrajini, ocenio je portparol ruskog predsjednika Dmitrij Peskov.

Odluka poljskih vlasti je, prema njegovim riječima, prevazišla rusofobiju. „Ova odluka se graniči sa ludilom“, kazao je on.

„Poljsku je s vremena na vrijeme tokom istorije spopadalo ludilo mržnje prema Rusima. Taj proces traje vijekovima i ne donosi ništa dobro za Poljsku i njen narod“, zaključio je Peskov.

Poljska komisija insistira na korišćenju tradicionalnog naziva grada – Kenigsberg – jer je sadašnje rusko ime ovog grada, prema njenim navodima, vještačko i nije povezano, ni sa gradom, ni sa regionom.

Komisija pritom ukazuje na „činjenicu da je grad dobio ime po sovjetskom zvaničniku Mihailu Kalinjinu, koji je, između ostalog, naredio masakr Poljaka u Katinju, što izaziva negativne emocije“.

„Događaji u vezi sa ruskim napadom na Ukrajinu, nametanjem tzv. ruskog svijeta i vođenje informacionog rata, tjeraju da se osvrnemo na nametnuta imena. Svaka država ima pravo da na svom jeziku koristi tradicionalna imena koja čine njeno kulturno nasljeđe, ne moramo da koristimo nazive koje ne prihvatamo“, naglašava komisija.

Podsjećamo, prije godinu dana poljski general Valdemar Skšipčak je govorio da je Kalinjingradska oblast dio poljske teritorije i da je Rusija okupira.

„Imamo pravo da tražimo ovu teritoriju koju je Rusija zauzela“, rekao je ranije poljski general.

Patnja koju poljski zvaničnici podnose u vezi sa mnogobrojnim teritorijama koje žele da prisvoje su posebna agenda politike Varšave, ruska enklava je samo jedna od bolnih tačaka.

Direktor ruske Spoljnoobaveštajne službe Sergej Nariškin je ranije, komentarišući situaciju u Istočnoj Evropi, primjetio da Poljska samo čeka trenutak da zauzme zapadni dio Ukrajine i da želi njen kolaps.

pogled.me/rt.rs

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest