Министар Храповић у посјети Беранама

Министар здравља Кенан Храповић боравио је данас у радној посјети Општој болници у Беранама и Дому здравља у Андријевици. Храповић је том приликом казао да је  око 90 запослених у беранској болници и чланови породице пацијента тестирано на корона вирус. Он је казао да је пацијент из Плава у беранску болницу примљен као ургентан случај.

Храповић је нагласио да се здравствене услуге  у овој болници, тако и у свим другим болницама пружају се на истом или сличном нивоу.

“Здравствена заштита је на високом нивоу и грађани не морају да брину. Беранска болница располаже са 11 фиксних и два мобилна респиратора. То је сасвим довољно за ову болницу. Болница Беране у сваком тренутку располаже са 80 кревета за обољеле од коронавируса, уколико буде потребно. У овој болници је до сада лијечено пет пацијената од коронавирсуа. Један је отпуштен. Тренутно се лијече четири пацијента и сви су доброг општег здравственог стања“, рекао је Храповић.

Министар је још једном апеловао на грађане да сопственом бригом и одговорношћу буду  дио заједничког рјешења у борби против ове болести, која је по ријечима Храповића,  покорила цијели свијет.

„Црна Гора је правовременом акцијом и превентивним дјеловањем, као и предузимањем неопходних мјера, на добром путу да из ове борбе изађе као побједник. Не смијемо се опустити и дозволити да немаром урушимо оно што смо до сада радили сви заједно“, додао је Храповић.

Пацијент из Плава, како је нагласио епидемиолог из Института за јавно здравље, Маријан Бакић, у Општу болницу Беране примљен је као ургентни случај са повишеном гликемијом.

„Тестиран је на ЦОВИД-19 и тај пацијент је позитиван. Епидемиолошко истраживање је у току. Епидемиолошке службе из Берана обавиле су епидемиолошко истраживање, односно анкетирање и узорковање свих сумњивих случајева. Узето је преко 90 узорака, који су послати у Инститит за јавно здравље. Узорковани су како запослени у Општој болници Беране, тако и чланови породице“, рекао је Бакић.

Он је додао да је рано говорити о извору инфекције.

„Када резултати тестова буду готови бићете благовремено обавјештени, као увијек до сада. Данас се наставља епидемиолошко истраживање. Екипе иду да епидемиолошки испитају све из Дома здравља Плав који су долазили у контакт са овим позитивним пацијентом“, рекао је Бакић.

Директор Опште болнице Беране, Будимир Дабетић, нагласио је да се у беранској болници лијече и животно угрожени пацијенти.

„Приликом пријема пацијента из Плава који је позитиван на коронавирус примијењена су сва правила која су прописана од Националног координационог тијела. Узета је епидемиолошка анкета, пацијенту је измјерена температура. То је пацијент који је био животно угрожен. Његов шећер је био готово 40. Он је спашен и премјештен на наше одјељење. Тај пацијент морао да се лијечи, или у болници у Беранама, или у некој другој болници, али њему је живот морао бити спашен. Сви здравствени радници, од пријема па до Интерног одјељења имали су опрему која је предвиђена за овакве случајеве“, казао је Дабетић.

Храповић је казао да се од данас Дом здравља Андријевица враћа редовним активностима, као што је било до 26. марта када је утврђено да је један од пацијената који се лијечио у тој здравственој установи позитиван на коронавирус.

„Наравно сви запослени који су са њиме били у контакту су стављени у самоизолацију и са задовољством данас констатујем да је свих 36 запослених који су били у самоизолацији негативно на коронавирус. Тако да се Дом здравља данас враћа редовним активностима, наравно у складу са планом који доноси Кризни медицински штаб „, рекао је Храповић.

Он се захвалио запосленима Дому здравља на, како је рекао, додатном ангажовању у ванредним околностима, као и медицинским радницима из Берана и Плава који су реорганизацијом били распоређени да у кризном периоду помогну да грађани Андријевице у континуитету добијају здравствену заштиту.

„Дакле, показали смо да као систем јако добро функционишемо, прерасподјелом кадра смо показали да смо систем који је веома прилагодљив и што је још важније, систем који квалитетно одговара на све изазове. Још једном користим прилику да позовем грађане да поштују наредбе и препоруке Националног координационог тијела, да држе дистанцу и да остану кући како би заједно побиједили ову болест“, поручио је Храповић.

Директор Дома здравља Андријевица, Драган Вучељић, рекао је да су запослени поштовали самоизолацију, да је све спроведено како треба и да је велико задовољство што нико од њих и чланова њихових породица није позитиван на коронавирус.

„Остаје Андријевица на седам заражених. Захваљујем министру што је поред много обавеза нашао времена да сврати у Андријевицу“, казао је Вучељић.

Он је истакао да су, захваљујући помоћи здравствених радника из Берана и Плава, грађани Андријевице у сваком тренутку имали здравствену услугу која им је потребна.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest