Влада да прецизира мјере и хитно подржи пољопривреднике

Саопштење Владислава Бојовића члана предсједништва Демократске народне партије

Подсјећамо да је Душко Марковић, прије недељу дана, представљајући план економских мјера, саопштио следеће: „Од сектора пољопривреде очекујемо снажан допринос оживљавању економских активности и због тога је Владино опредјељење да се, поред више него издашног Агробуџета, пољопривреда додатно подржи кроз: једнократну помоћ привредним рибарима; плаћање доприноса осигураницима по основу пољопривреде; једнократну подршку корисницима старачких накнада; подршку куповини домаћих производа; подршку плаћању производа домаћим произвођачима у року од 15 дана; повољне кредите за набавку обртних средстава и плаћање камате корисницима тих кредита у грејс периоду; авансну уплату 80% појединих премија“.

Да кренемо редом, на основу саопштеног не зна се колико ће износити најављена једнократна помоћ и не зна се да ли ће ову помоћ, по обичају, Влада дијелити селективно или ће сви имати прилику да добију одговарајућа средстава. Даље, када је ријеч о плаћању доприноса осигураницима по основу пољопривреде, поставља се питање да ли је премијер мислио на оне доприносе које Влада дугује пољопривредницима за претходни период. Да је ова Влада стварно опредијељена да стимулише потрошачки патриотизам, програм подршке куповини домаћих производа био би активан већ више од 10 година. У стварности, увознички лобији и тајкуни, под заштитом ове власти, полако али сигурно гуше домаћу производњу. Даље, постојећа законска рјешења предвиђају управо дисциплину у погледу благовременог плаћања производа, док у стварности имамо да се велики трговински ланци понашају као да су изнад закона, па се рецимо производи малих прерађивача млијека са сјевера, чија је производња искључиво од домаћег млијека, не плаћају благовремено што се рефлектује на нижу откупну цијену и нередовну исплату преузетог млијека. Јасно је ваљда да ове мјере не треба да се спроводе само у времену короне, већ то треба да буде правило које је већ предвиђено постојећим законом. Када је ријеч о кредитима, претпостављамо да је Душко Марковић мислио на чувени Инвестиционо-развојни фонд. Познато је добро да је ИРФ испостава владајућих партија, који даје новац у виду кредита углавном пред изборе и са циљем куповине гласова, а не за свеобухватан развој пољопривреде. Што се тиче плаћања премија, постојеће премије, иако су и оне испод реалног нивоа, министарство пољопривреде свакако дугује пољопривредницима. Ако је премијер већ хтио да помогне пољопривредницима, онда је требао да најави да ће они добити бар једну ванредну премију у висини прошлогодишњих премија као подршку у овој ванредној ситуацији, што премијер није учинио.

Да Душко Марковић и ова власт заиста очекују од пољопривреде „оживљавање економских активности“, створили би у претходном периоду бар основне предуслове да тако и буде. Улагали би осмишљено, стратешки и неупоредиво више у развој, умјесто што су подржавали велике увознике хране и тиме гушили ову грану привреде. Да је „агробуџет више него издашан“, како тврди премијер, не би огроман број пољопривредника живио на ивици голе егзистенције и не би се села убрзано празнила. Пољопривреда не може да се активира тек тако, кад то режиму падне на памет, и то без претходног дугорочног улагања. Видимо да се и у Србији и многим другим озбиљним европским државама показало да је пољопривреда у овој ситуацији витална и стратешка грана привреде, што нажалост и поред свих ресурса, није случај у Црној Гори.

Дјелује да је наводне мјере подршке пољопривреди Душко Марковић намјерно представио на нејасан, недефинисан, непрецизан и уопштен начин како би се њима лакше манипулисало и како би се оне лакше злоупотребљавале. Јер како видимо, једино што се конкретно ових дана предузима у Црној Гори и што се јасно види на терену, то је бестидна злоупотреба ове ситуације од стране владајућих партија у предизборне сврхе, кроз подјелу пакета помоћи само оним одабраним и подобним појединцима и њиховим породицама, док је већина поново заобиђена. Пољопривредницима који су у периоду сјетве и прољећних радова, као и многим другим предузетницима, потребна је хитна, конкретна и значајна подршка и помоћ, а не већ виђене манипулације и предизборне злоупотребе.

Владислав Бојовић, члан предсједништва Демократске народне партије и функционер Демократског фронта

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest