Mitropolit Joanikije: Savremeni svijet je sve okrenuo naopako, ono što je najmanje vrijedno stavio je na prvo mjesto, obratimo pažnju na prave vrijednosti

Foto: Mitropolija

Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije služio je danas, na praznik Svete Petke – Paraskeve Svetu službu Božiju u Cetinjskom manastiru.

Sasluživalo mu je cetinjsko sveštenstvo i sveštenomonaštvo.

U liturgijskoj propovijedi pred sveto pričešće Mitropolit Joanikije je rekao da se danas sva Crkva Božija raduje zbog vjere, podviga i slave koju je dostigla Sveta majka Petka – Paraskeva, koja je poživjela svoj život udaljujući se od svjetske vreve.

“Ali, ne da se udalji tek onako, nego da služi Gospodu; da cijelo svoje biće, svoju dušu, svoje srce, svoje misli, osjećanja posveti Gospodu, da ih prinese Njemu na dar; da se sjedini sa Hristom”, rekao je on.

Govoreći o detaljima iz svetiteljkinog žitija dodao je da je Sveta Petka najveći dio života provela u Svetoj zemlji, u Zajordanskoj pustinji.

“Tamo gdje su zasijali svojim podvizima Sveti prorok Ilija i Sveti Jovan Krstitelj, daleko od ovoga svijeta, od slave ovoga svijeta. I danas, pošto se odavno projavila njena svetost, ubrzo poslije njene blažene končine, mnogi ljudi, – prije svega hrišćani, ali i mnogi od onih koji nijesu hrišćani, – koji traže milost i pomoć Božiju, pristupaju njenom kivotu u gradu Jašiju u Rumuniji. Isto tako uzimaju osvećenu vodicu iz njene crkve na Kelemegdanu jer je ona tamo počivala svojim moštima i zbog prisustva njenih moštiju narod taj izvor poštuje kao sveti”, rekao je Mitropolit crnogorsko-primorski.

Po njegovim riječima, Sveta Petka može savremenom čovjeku da pomogne mnogo.

“Prije svega, gledajući na njen primjer da se oslobodimo od jedne velike zablude savremenog svijeta, savremenog čovjeka. Današnji čovjek misli da mu je život vredniji ako je što više prisutan u javnosti, ako je učenik nekih velikih događanja, mitinga, bogatih trpeza, ako se što više obukao u slavu ovoga svijeta, ako ima domove i kuće kao dvorce i sav ostali luksuz. Tako misli savremeni čovjek. Ta pošast je potpuno otuđila savremenog čovjeka od pravih istinskih vrijednosti. Evo, Sveta Petka svega se toga odrekla radi nečega mnogo uzvišenijega, jer je sve na ovome svijetu i prolazno i truležno. A slavu ovoga svijeta nosi vrijeme i vjetar kao lišće kada se sasuši”, kazao je Vladika.

Onaj koji se kao Sveta Petka posveti onome što je najvažnije, kazao je on, što je najdragocjenije, da služi Gospodu, da se sjedinjuje sa Gospodom, izvorom vječnoga života, vječne radosti i vječne slave Božije, taj se zaista oblači u slavu Božiju već ovdje u ovome životu.

“Ta slava nije spoljašnja, niti je ta ljepota spoljašnja nego, kao što govori Sveti car David za carsku kći – sva je ljepota kćeri careve unutra. A ta kćer careva, to je duša. I treba gledati da ukrašavamo unutrašnju ljepotu, svoju unutrašnjost, svoje biće duhovno da ono sija, a da ne obraćamo isuvuiše pažnje na spoljašnjost, više nego što je potrebno”, poručio je Mitropolit Joanikije.

Kazao je da je savremeni svijet sve okrenuo naopako: ono što je najmanje vrijedno stavio je na prvo mjesto.

“A ono što je najviše vrijedno potisnuo je do zadnjega mjesta i skoro do išćeznuća. Draga braćo i sestre, da obratimo svoju pažnju na prave vrijednosti! Tome nas uči Sveta Petka”, zaključio je Mitropolit Joanikije

Pred početak Službe proizveo je u čin čteca ipođakona sabrata manastira Svetih arhangela – Miholjska Prevlaka monaha Mihaila, a na malom vhodu u čin protojereja rukoproizveo sveštenika Blagoja Rajkovića, rektora Bogoslovije Svetog Petra Cetinjskog.

Vladika je rekao da je unapređenje oca Blagoja znak njegove velike odgovornosti koju je primio na sebe.

“A ta odgovornost je tebi povjerena zato što si se do sada, u cijelom svom životu pokazao kao vjeran, uspješan i veoma darovit, profesor pun znanja, dobrog primjernog vladanja kao sveštenik i zbog toga te je Sveti arhijerejski sinod postavio na tu visoku dužnost. I naravno, po svemu ti priliči i ovaj čin, iako bi se po tvojim godinama možda moglo još sačekati”, kazao je Mitropolit Joanikije.

Izvor: Mitropolija

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest