MRDOVIĆ: Kako su pojedinci u mogućnosti da ponude višemilonska jemstva

Foto: Jutjub printskrin/RTCG - Zvanični kanal

Nuđenje višemilionskih jemstava okrivljenih kako bi se branili sa slobode dugogodišnja su praksa u pravosuđu Crne Gore. Samo tokom prošle godine, kumulativni iznos ponuđenih jemstava u novcu i nekretninama iznosio je preko 10 miliona, a nedavno je oboren rekord, kada je ponuđeno jemstvo od 9,3 miliona eura.

Petar Lazović, bivši službenik Agencije za nacionalnu bezbjednost, uhapšen u julu 2022. godine, ponudio je jemstvo od 9,3 miliona eura za izlazak iz pritvora što je najveće jemstvo u istoriji crnogorskog pravosuđa. Direktorica nevladine organizacije Akcija za socijalnu pravdu Ines Mrdović, u izjavi za ADRIA Televiziju, postavlja pitanje kako su pojedinci u mogućnosti da ponude višemilionska jemstva kako bi se branili sa slobode.

“Prije svega govorim o nekada vodećim ljudima u crnogorskom pravosuđu. Na primjer Vesna Medenica i Blažo Jovanić, niz drugih slučajeva gdje su iznosi jemstva zaista bili ogromni. Mislim da bi nadležni organi trebali da se pozabave pitanjem čija je to stvarno imovina”, navela je Mrdović.

Iako je Ustavom Crne Gore i setom Zakona garantovana pretpostavka nevinosti, javnost ima puno pravo na sumnju da su lica okrivljena za teška krivična djela imovinu stekla nezakonitim djelima.

“Sumnja je javnosti da se do ogromne imovine došlo kroz neki vid zloupotrebe. To ne mora da bude pravilo, ali dok javnost ne dobije konkretne odgovore u odnosu na sve slučajeve, onda je naše pravo da sumnjamo da tu ima dosta stvari koje nijesu bile zakonite”, dodala je ona.

Prihvaćeno jemstvo za Aleksandra Mijajlovića, odluku donijela Suzana Mugoša

Prema informacijama Višeg suda u Podgorici, tokom 2023. godine iznos ponuđenog jemstva u cjelokupnim slučajevima prelazio je 10 miliona, što u novcu što u nekretninama.

Pogled/Adria

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest